6 лесни начина да намалите сметката си за вода

Напоследък, ако наблюдавате увеличение на сметката си за вода, а това ви притеснява и ви кара да се замислите каква ли е причината за удивително високия размер на този разход и да си задавате въпроси като например „дали има изтичане на вода?„ ще ви изброим няколко простички но ефективни начина, за да спестите течността и намалите сметката си. Прилагането на тези съвети ще ви облекчи, ако имате такъв проблем и ще ви помогне да икономисвате вода като цяло.

1. Първото много важно нещо, което всеки един от нас трябда да си го изгради като безотказен навик е спирането на чешмата докато се мият зъбите. В противен случай това води до загуба на 6 литра питейна вода на минута. С едно просто изчисление вие сами може да сметнете колко вода се изразходва на ден, ако всеки член от семейството измива зъбите си два пъти дневно.

2. Тоалетната, също е място, където водопотреблението е много голямо. С цел пестене на питейната вода поставете бутилка пълна с вода вътре в казанчето. Този хитър трик ще предотврати харченето на много повече при всяко пускане на сифона.

3. Взимайте по-кратък душ. Колкото и да ни харесва да седим под топлата вода дълго време, което е релаксиращо, това удоволствие ни коства доста литри ценна течност. Вземането на кратки душове ще ви помогне да избегнете изразходване на вода от 6 до 45 литра на минута.

4.Не пускайте пералнята преди да се е напълнила с необходимото количество дрехи за пране. Естествено не става въпрос за зареждане над допустимия максимум, което може да доведе до повреда на машината. Ясно знаете, че когато пускате пералнята с няколко дрешки вътре тя харчи същото количество вода за изпиране колкото и една пълна пералня.

5.Поправяйте непременно капещите кранчета. На ден може 15 литра годна за консумиране вода да си отиде заради повреденото кранчето, което капе. Затваряйте достатъчно добре крановете на чешмите и се уверете, че нямате течове у дома. Не забравяйте! - водата е ценен ресурс и трябва да се консумира разумно!

6.Ако имате градина, за нейното напояване използвайте съдове за течност вместо пръскане с градински маркуч. Несъмнено това ще е ефективен начин за пестене на вода. Прекаленото поливане не е толкова полезно, а освен това градинската пръскачка изразходва близо един кубик вода на час.

Следвайте тези оптимални правила за пестене на ценния ресурс и създавайте вашите нови, които да се спазват от малки и големи в семейството. Ползвайте пестеливо водата и това ще има положителен ефект върху бюджета и ще ви оттърве от високите сметки за вода всеки месец.