Кабинетът даде имоти за парк в София и за морелечение във Варна

Фотограф: Велко АнгеловПравителството прехвърли безвъзмездно на Столична община близо 10 дка държавни терени в район "Възраждане". Те ще бъдат използвани за изграждането на парк "Възраждане" и прилежащата му инфраструктура със средства, осигурени от местната власт.

Паркът се очаква да бъде създаден на запустял терен край Зона Б5, където преди десетилетия е минавала товарна жп линия. "Възраждане", който ще е първият нов парк в София от 30 години насам, се очаква да се разпростре на 102 дка.


Ще бъдат изградени 24 дка спортен комплекс с 3 футболни игрища с различни размери, 3 тенис корта, 8 маси за тенис на маса, терен за плажен волейбол и стриитбол, хокей, спортна и детска площадка, петанк, детски център. Общината вече обяви плановете си да инвестира 3 млн. лв. в изграждането на спортния комплекс.

Кабинетът промени от частна държавна в публична държавна собственост статута на управляван от Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна имот.

Върху терена с площ 17 дка висшето учебно заведение ще може да създаде специализиран център за развитие на иновационни практики в областта на морелечението и използване на даденостите на Черно море и крайбрежието за нетрадиционна медицина и рехабилитация.

Правителството одобри решение за продажба на имот, собственост на Република България в град Лусака, Замбия. Продажната цена не може да бъде по-ниска от 701 000 щатски долара.

Предлаганата за продажба офис сграда от години не се ползва по предназначение и е с отпаднала необходимост. Дипломатическото ни представителство в Замбия е закрито преди повече от 20 години, като не се очаква повторно откриване в близко бъдеще.

 

 

Източник - dnevnik.bg Фотограф: Велко Ангелов