4 златни съвета, за да бъдеш добър наемател

4 златни съвета, за да бъдеш добър наемател

Повечето от нас когато наемаме нов жилищен имот се фокусираме само върху правата на наемателя. Но, за да има мирен контакт и хармонично общуване с наемодателя, трябва да обърнем не малко внимание и на задълженията си като наематели.

Истина е, че живеем с надеждата все някога да си имаме собствен дом, но до реализирането на тази мечта винаги може да се случи така, че да бъдем наемател на някой апартамент или къща, особено ако желанието ни е да живеем в „големия град“. И в крайна сметка, дори и да сте на квартира, за да се почувствате спокойни като в собствен дом и за да имате хармонични отношения с наемодателя си, ето ви няколко златни съвета.

Прочетете подробно споразумението за наем преди да подпишете!

Когато вече сте стигнали до последния етап от целия процес на наемане и ви представят договора за наем, седнете и го прочетете без да бързате. Това е ваше право! Би било хубаво да има някой до вас (ваш познат или близък), който е запознат с тези договорни отношения, за да може да ви посъветва в случай, че не сте наясно с нещо. Ако сте се уговаряли с наемодателя за нещо допълнително, което не е упоменато в договора, помолете го да го добави като клауза в споразумението. И не забравяйте да си поискате копие от договора след като сте подписали. При подробно описани права и задължения, нормативния документ ще помогне за предотвратяване или преодоляване на проблеми, които могат да възникнат и от двете страни.

Не нарушавайте договора!

Някои наематели си мислят, че неспазването на някои малки детайли от договора няма да създава проблем, след като те редовно и навреме си плащат наемната цена на апартамента или къщата. В повечето случаи собствениците могат да си затварят очите за тях, тъй като на тях също им е достатъчно да получават месечния наем без пропуск. Но има и такива, които са стриктни и могат да поискат да освободите квартирата без да покажат никаква толерантност. Действайки по правилата в рамките на договора ще засилите взаимното доверие между вас и наемодателя.

Плащайте навреме!

Най-важният критерий определящ, че сте добър наемател е отговорът на въпроса „Плащате ли редовно и навреме наема си?“. Няма собственик, който да не е доволен от наематели, които плащат наема всеки месец. Информирайте незабавно наемодателя, когато ще трябва да отложите плащането поради финансови затруднения, които изпитвате към момента и посочете кога евентуално бихте могли да извършите плащането. Собственикът може да прояви разбиране, тъй като всеки може да има труден период в живота си.

Приемете квартирата като свой собствен дом!

Понякога хората живеейки с мисълта, че това не е техен собствен дом изоставят грижите и поддръжката на жилището. Обаче е важно да запомните, че при напускане на квартирата, цената на щетите, причинени от вас ще бъде удържана от първоначалния депозит, а може и да не ви го върнат въобще.

Бидейки добър и стриктен наемател, всъщност може да си спестите много повече главоболия и да си живеете спокойно докато реализирате мечтата си за собствен дом. В нашия портал ще срещнете много актуални предложения както за наеми на апартаменти, така и за обяви за покупка на имот от всякакъв тип.