7 Златни правила в пазара на недвижимите имоти

Хората, които работят в областта на недвижимите имоти и се стараят да бъдат най-добрите в бизнеса, отлично знаят тайната за успех в имотния пазар. А именно установяване на професионална комуникативна връзка с клиенти, които искат да продават, купуват или наемат имот, с цел създаване на база от добри контакти и поддържане на дългосрочни отношения с тях.

Ето как да вървите към успеха следвайки 7-те златни правила.

 

1. Установете диалог

Засилената конкуренцията на имотния пазар и най-вече установената емоционалната връзка на клиента с имота вероятно биха предизвикали стрес у него. За да станете успешен консултант на недвижими имоти, трябва да действате незабавно в такива моменти като провеждате разговори с клиента си. Уверете го, че всичко ще мине благополучно и безпроблемно. Този разговор ще го успокои и ще му помогне да намали стреса и тревожността си.

 

2. Бъдете проактивни 

С прилагане на правилните стратегии може да си привлечете повече потенциални клиенти. Бъдете проактивни и по-ефективни в новосъздадени условия. Това ще ви позволи едновременно да поддържате връзка със старите си клиенти и да търсите нови такива. Ефективното използване на социалните мрежи е една от предпоставките за постигане на желаната потребност за усъвършенстване, за да вървите напред.

 

3. Умение за слушане 

Един от популярните факти за консултантите на недвижими имоти е техният ораторски талант. Благодарение на отличните си комуникативни умения те успяват да привлекат вниманието на заинтересованите купувачи или продавачи на имоти. Успехът в отношенията с клиентите обаче се постига не само с говорене. Успешният агент трябва да умее и да слуша добре човека на отсрещната страна. Изслушвайте клиентите си, за да разберете техните желания и нужди. Задавайте правилните въпроси и лесно ще научите техните очаквания и потребности.

 

4. Мотивирайте клиента си

През периода на покупка или продажба на недвижим имот клиентите са подложени на огромен стрес. Брокерите със своите ораторски умения могат да отпуснат и да мотивират клиентите си, информирайки ги по важни въпроси относно състоянието на пазара или на конкретни имоти. Не забравяйте, че не може да общувате правилно и, че не може да имате успешна съвместна работа, ако клиентът Ви не е щастлив и доволен.

 

5. Бъдете адаптивни

Способността да реагирате бързо ще ви позволи да се адаптирате към изискванията на клиента. Научете какви са очакванията им и по какъв начин предпочитат да комуникирате с тях. Някои клиенти например искат единствено чрез имейл или с SMS съобщения да поддържат връзка. Други държат да се информират чрез лични срещи или чрез дълги телефонни разговори, тъй като очакват да чуят отговорите на многото въпроси, които ги тревожат.

 

6. Задавайте въпроси както на клиента, така и на себе си 

Правилният въпрос гарантира продажбата на правилния имот! Важно е да може да задавате въпроси както на клиентите, така и на себе си, за да постигате успех в сделките с недвижими имоти. Въпроси като следните например:

Клиентът ми с инвестиционна цел ли купува имота?

Ще живее ли в този имот или ще го продава след покупката му?

Клиентът ми иска ли да продаде/купи имота незабавно или разполага с известно време?

 

7. Използвайте референциите си

Най-добрият начин да станете успешен брокер на недвижими имоти е да използвате референциите от предишните си клиенти. За целта поддържайте връзка и добри отношения с тях, отпразнувайте техните специални поводи като рожден ден, имен ден и ако се налага ще можете да поискате и препоръките им. По този начин може да се докажете, че сте надежден и доверен брокер на недвижими имоти за вашите нови и потенциални клиенти.