8 предложения за това как да разширите малките имоти

През последните години едностайните апартаменти тип студио станаха много актуални, модерни сред предлаганите имоти на пазара. При правилно обзавеждане на малкия апартамент може да се постигне реално и визуално разширяване на пространството благодарение, на което да се превърне във удобен и много функционален дом, осигуряващ желания комфорт.

С прилагането на 8-те практични идеи, които ще ви представяме в следващите редове ще може да освежите и да освободите малко място за живот в случай, че сте наели или сте купили такъв имот.

 

1. При декорирането на апартамента избирайте по светли тонове и нюанси както за мебелите, така и за цветовете, в които ще боядисате стените. По този начин стаите ще изглеждат по-просторни отколкото са в реалност.

2. Оттървете се от ненужните предмети, с които апартаментът изглежда претрупан и по-тесен. Защото хаосът предизвиква усещане за ограничено пространство.

Използвайте неща, които наистина са функционални и потребни, за да обогатите интериора. Също и елегантни декоративни предмети, с които ще постигнете привлекателен дизайн и повече свобода.

3. Много е важно изборът на мебели за малките апартаменти. За да може максимално да се възползвате от пространството наблягайте на многофункционални мебели и такива за вграждане, така се освобождава много повече място. С помощта на трансформиращи се мебели може да използвате една стая като две – всекидневната и като спалня.

4. Леглото ви не трябва да стеснява жизненото пространство. Избягвайте купуването на легло в ненужно големи размери та да не стеснявате допълнително така или иначе малкия имот. Десените и цветовете на платовете, използвани в спалнята трябва да са семпли и ненатоварващи погледа.

5. Оценете всеки ъгъл подобаващо, ако е възможно елиминирайте ненужните стени в апартамента си. Ако кухнята е малка и има възможност може да срутите стената и да я обедините с всекидневната. Всички ниши, всеки ъгъл в помещението използвайте оптимално.

6. За визуално пресъздаване на повече простор избирайте в по-малки размери плочките и теракота, които ще се полагат в кухнята и банята.

7. Доста сериозен проблем за притежателите на такъв малък апартамент може да преставлява осветлението. Поради малкия си размер и местоположението, някои от тези жилища не получават достатъчно светлина и изглеждат още по-мрачни и тесни.

Най-доброто решение за визуално разширяване е използването на правилно избрани осветителни тела. Много предпочитани в днешно време са окачените тавани със скрити в тях лунички като по такъв начин таванът изглежда по-висок, а стаята по-голяма и свежа. Или пък локално осветление, придаващ разнообразие на интериора, акцентирайки определен архитектурен или декоративен елемент.

8. Увеличете пространството за съхранение. Изберете секции с повече шкафчета, стенни рафтове или много актуалните модерни системи за съхранение ще са във ваша полза. Разтегателен диван, функционално легло с ракла за багаж, за да ги използвате за прибиране на сезонните дрехи, одеала, а и така домът ви ще изглежда винаги подреден.