Често срещани клишета и фрази в сектора на недвижимите имоти

Както във всеки друг така и в сектора на недвижимите имоти има стереотипи и клишета, които често чуваме от хора желаещи да продават или купят недвижим имот. Докато имотният пазар се развива и се променя всеки ден, тези широко разпространени и изтъркани фрази остават винаги непроменени.

Ето и клишетата, които сме свикнали да чуваме често в сектора на недвижими имоти.

„ Не ми трябва брокер на недвижими имоти “

Този изказ е наистина едно клише! Но е факт, че агентът за недвижими имоти правилно определя продажната цена на вашето жилище, подготвя професионална обява и рекламира имота. Запознава ви с клиентите в неговото портфолио, които биха могли да бъдат потенциални купувачи на вашия имот. Освен това ви организира срещи и води клиенти за огледи. От друга страна, ако искате да купувате недвижим имот те по-лесно могат да намерят подходящия дом вместо вас, спасявайки ви от дългото и изморително търсене.

Накратко, работата с брокер на недвижими имоти винаги ви улеснява и спестява!

„ Цената на моя имот е по-висока “

Едно от най-често срещаните стереотипи е „ цената на моя имот трябва да е по-висока“. Продавачите имат мнение, че техните превъзхождат останалите имоти на пазара и че те струват много повече от цената, която се определя като справедлива пазарна стойност за недвижимия имот. Вашият брокер обаче, винаги може да определи правилната цена на имота според местоположението и характеристиките му.

„ Ще се продаде за седмица две “

Една от най-големите очаквания на продавачите е да успеят да продадат недвижимия имот в най-кратък срок. Агентът на недвижими имоти ще се бори и ще направи всичко по силите си, за да продаде имота възможно най-скоро. Въпреки това има много други фактори като икономически, политически както и проблемите в имотния сектор в страната, които влияят на продажбите на жилища. Ето защо, когато искате да продадете имота си на точния човек и то на разумна цена, трябва да бъдете търпеливи по отношение на времето, необходимо за продажбата.

„ Няма нужда от ремонт “

Собствениците на недвижими имоти се мъчат да ги продават, избягвайки допълни разходи за подобрения и ремонт на жилището. Но, ако направите емпатия и се поставите на мястото на потенциалния купувач, бихте могли да продадете имота много по-бързо. Като направите нужните подобрения, имотът ще придобие добър търговски вид, с което ще допринесете за увеличаването на стойността му, както и за по-бързата му реализация.

„ Ако се пазарим, можем да купим наполива от цената “

Когато става въпрос за телефони, лаптопи или облекло например, може да следите за промоции и 50 % отстъпки от цената в различните сайтове и портали за онлайн търговия. Динамиката в сектора на недвижимите имоти обаче е по-различна.

Очакването, че цената на имота, който сте избрали да купите, ще спадне на половината не е нищо повече от една мечта. Макар и в някои сделки да има възможност за преговори на цената, никога в имотния пазар не може да смъкнете цената наполовина от обявената.

Ако пък смятате, че стойността на желания от вас имот ще спадне след известно време, грешите. Напротив, ако в този район има нови строежи и инвестиционни дейности, цените на жилищата не падат, а се увеличават.