Как да продам имот?

Продажбата на недвижим имот е много важна сделка. Как да се справите с тази мисия, която на пръв поглед може да ви се стори доста трудна и невъзможна?

Невъзможни неща няма! С малко желание, сериозна подготовка и достатъчно отделено време сте готови за работа.

Но откъде да започнете? Кое е първото нещо, което трябва да направите, когато искате да продадете недвижим имот?

По правило като искате да продавате нещо, трябва да му определите продажна цена, а що се отнася до имот нещата не са по-различни и там. Проучете пазара на недвижими имоти в района, където ще се продава т.е. какви имоти се продават или са се продали и то на какви ценови нива. Съобразете се и със съседните квартали, защото купувачите в повечето случаи не търсят само в един район. Информирайте се колко време отнема продажбата на имот.

За да оцените справедливо имота сдържайте си емоциите и имайте предвид всичките му плюсове и минуси. Това ще ви помогне да определите правилната цена (как да определите правилната цена за имота си?) иначе рискувате сами да изпратите потенциалните купувачи при конкурентите си.

Условието, гарантиращо успешната продажба на имот е да определите реалистична цена, която да привлича вниманието на купувачите.

Следващата важна стъпка при продажба на имот е да решите дали искате сами да се занимавате с целия процес, или искате да работите с доверена агенция за недвижими имоти, която да представи професионално имота ви.

Ако продам сам ?

Ако сте решили сам да се наемете с продажбения процес, освен да проучвате пазара и да определяте конкурентна пазарна цена, трябва да се въоръжите със сериозно търпение и за следващите стъпки.

За успешната продажба на имота е от значение неговото популяризиране. Това означава рекламиране на имота в интернет. Пускате обявата в колкото се може повече портали за недвижими имоти и то по възможност с професионално заснети снимки или видеа, за да достигне офертата до възможно най-много потенциални купувачи. Ежедневно трябва да следите обявата по публикуваните сайтове.

Подгответе имота за продажба. Той трябва да предразполага купувача да мисли за него като за свой дом. Направете задължителните освежителни ремонтни дейности. Почистете, махнете ненужните вещи от погледа, ако е необходимо пребоядисайте стените. Ремонтирайте нужните места и поправете дребните неща, които се забиват на поглед. Имотът ви трябва да направи добро първо впечатление на купувача.

Не изпускайте заинтересованите лица. Не карайте купувачи, които са се свързали с вас да чакат. Веднага ги поканете за оглед. Ако не го направите те ще се ориентират към другите алтернативи на пазара. Шансът да спечелите в такъв случай е минимален.

 

Ако продам с агенция за недвижими имоти?

Преценили сте, че ще ползвате услугите на агенция за недвижими имоти. Предимствата са огромни стига да сте избрали правилната агенция за недвижими имоти.

Професионалните брокери имат опит с продажбите, натрупан през годините. Имат много повече познания както и практични умения в областта на маркетинга и умеят по-компетентно да рекламират недвижимите имоти. Те винаги се стремят да доведат сделката до успешен за клиента си край.

Изберете лично агенцията в частност брокера, който ще е вашият човек на пазара. Той ще ви информира какво се случва в пазара на недвижимите имоти и ще ви помогне да определите цената на имота, базирайки се на реални факти. Довереният брокер целенасочено ще търси купувачи и като му дойде времето професионално и компетентно може да представи имота.

И естествено не трябва да забравяте, че всяка услуга се заплаща. Следва въпросът какъв процент взимат агенциите за недвижими имоти? В повечето случаи агенциите и брокерите получават възнаграждение от около 3% от цената на имота за извършената посредническа услуга.

Базирайки се на дадената информация може да прецените по какъв начин да продавате недвижим имот, че сделката да бъде успешна.