Как да разпознаете добрия брокер?

Постепенното развитие на строителния сектор и бързото нарастване на жилищните проекти през последните години, доведе до увеличаване на покупко-продажбите в пазара на недвижими имоти. Покрай тази положителна тенденция професията брокер на недвижими имоти стана много популярна. Днес, oфис на агенция за недвижими имоти може да видите накъдетo и да обърнете главата си в оживените райони особено в големите градове, да не забравим, че може да се натъкнете и на така наречените „гаражни брокери“, които не разполагат с личен офис. В интернет пространството също може да попаднете на официални уеб сайтове на някои агенции.

Понякога е неизбежно дори е желателно ползването на услуги на агенции в частност на брокери, ако имате имот/и за продажба или ви предстои покупка на такъв. Но на дневен ред идва въпросът как ще изберете с коя агенция за недвижими имоти да работите и още по-важното как ще разберете дали агентът, който ще ви обслужи е добър в сектор недвижими имоти, свестен и действащ в интерес на клиента си?

Ето няколко съвета, за да успеете да различите кой брокер е добър :

Представителен – В бизнес средите много е важна визията на един човек. Приличният външен вид в комбинация с добрите черти на характера са предпоставка за положително въздействие върху нагласата на хората. Брокерът е лицето, което пряко контактува с клиентите с цел да създаде добри взаимоотношения и да изгради доверие за постигане на положителни крайни резултати в покупко-продажбите на имоти.

Когато влезете в офис на една агенция за недвижими имоти и агентът, който ще ви посрещне, ви направи впечатление с представителността си било то с облекло ,с любезно държание и позитивизъм може да му дадете добра оценка. Защото това качество на брокера и доброто отношение е знак за уважение към клиента. Най-вероятно и вие няма да искате да се доверите на брокер, чийто офис е задимен от цигари, неподдържан и особено с брокер, който ви отговаря безинтересно с кратки и неясни изречения.

Бърз и предприемчив – Aко сте в търсене на дом, или ако искате да наемете или да продадете имот, посещавате агенции и комуникирате с брокери обяснявайки им какви изисквания имате относно търсения или предлагания имот. Някои от тях си записват информацията, водят бележки за дефиниране на клиентските нужди и за кратко време след обстойно проучване на пазара предлагат алтернативи, стараейки се да вземат най-доброто решение за клиентите си.

Докато други брокери действат на своя глава опитвайки се да налагат мнението си и толкова бързо забравят какво сте им разказали, че се налага да повтаряте едно и също нещо при всяко виждане. В такъв случай изборът на обслужващ брокер по недвижими имоти трябва да е в полза на този, който в най-скоро време ви дава най-точна информация, следи пазара и е компетентен.

Препоръчан – Всеки човек решил да купува, да продава или отдава под наем имот ще предпочете да работи с брокер притежаващ дългогодишен опит и успех в сектора. При избора на точния брокер не пренебрегвайте отзивите и препоръките за тях.

Попитайте приятели, познати, от които може да получите изключително ценна информация както и чрез Google търсачкатаи социалните мрежи може да получите препоръки, които заслужават вашето внимание, дайте приоритет на тях. Може да се предположи, че агенции за недвижими имоти използващи Google и социалните медии, за да се рекламират, се относят сериозно към дейността си и са надеждни.

Информиран и коректен – Ако търсите агенции чрез интернет предпочитайте такива, които поддържат уеб сайта си, имат актуални обяви с подходящи снимки на имоти и с достатъчно съдържателна информация.

Избягвайте обяви в портали за недвижими имоти, в които има само една неясна снимка на имота или обяви без никакви снимки. Ако лично се срещате с брокер в офиса му обърнете внимание дали като си зададете въпросите относно недвижимите имоти, получавате ясни и реалистични отговори без преувеличаване, дали предлага веднага да ви заведе за огледи и дали ви дава необходимата информация преди вие да сте попитали.