Как се наема имот?

Как се наема имот?

Може да срещнете трудности при търсенето на отговор на въпроса „Как се наема имот?“, а самият процес на търсене на квартира е ангажиращ и може да ви отнеме доста време. Покачилите се цени на наемите през последните години, могат да отнемат значителна част от доходите. Нещо повече в сравнение с цената, която ще плащате, онова което ще ви предлагат насреща не винаги е удовлетворяващо.

Състоянието на имота или местонахождението му може да не са точно каквито ги очаквате, а това от своя страна може да ви демотивира и предизвика чувство на отчаяние.

За да преодолеете тези трудности и в крайна сметка да намерите идеалното място, което да наемете, преди всичко трябва да обърнете внимание на няколко важни особености. И така, как се наема жилище и какъв план трябва да следвате през целия процес? Ето и отговорите на тези и подобни въпроси...

Възползвайте се от удобството на интернет !

Преди да се захванете с не леката задача да наемате жилище, се подгответе за търсенето и направете план, който да следвате стъпка по стъпка, защото на думи всичко е много лесно, но в действителност нещата не са толкова прости.

Предварително планирайте дали ще търсите квартира като скитате по улиците, облепвайки обяви насам натам, или ще търсите, разглеждайки офертите по разни портали за недвижими имоти. Иначе казано, трябва да сте решили дали ще използвате услугите на агенция за недвижими имоти при търсенето, или ще предпочетете да наемете директно от собственика.

Без съмнение търсенето чрез интернет ще ви спести много повече време и ще имате удобството, седейки вкъщи пред компютъра да разглеждате и сравнявате възможните варианти, които ви допадат.

Направете търсенето по-лесно с помощта на филтриране на данни!

Когато търсите в интернет използвайте опцията филтриране на резултатите, за да откриете по-лесно, това което търсите. По този начин спестявате време и стеснявате резултатите до тези, които наистина ви интересуват.

Действайте според бюджета си!

Когато предстои наемане на имот един от най-важните моменти е определяне на бюджета, с който разполагате, на база на който ще действате при избора си. Уверете се, че влизате в бюджета си, защото трябва да сте сигурни, че ще може да покривате освен разходите сиза наем и за останалите сметки. Ако сте с по-малък бюджет, първоначално е добре да потърсите наеми директно от собственика. Като по такъв начин ще може да избегнете плащането на комисионна за брокер. Определяйки ценови диапазон при търсенето може да използвате филтрирането и по този критерий за допълнително стесняване на кръга.

Обърнете внимание на детайлите, когато подписвате договор за наем!

Веднага след като решите да наемете имота, който сте харесали, предстои подписване на договор за наем с вашия наемодател. Това е юридически документ, който в случай, че не е съставен както трябва, може да ви създаде проблеми. Затова внимателно прочетете всички написани условия, при които наемате жилището.

В това споразумение между двете страни се упоменават правата и задълженията на наемателя и наемодателя, дължимата месечна сума за наема, периода, за който се сключва договора, както и размерът на депозита, който плащате при наемането на квартирата. Обсъждайте възможностите за ремонт и в случай на повреди в жилището кой поема разходите. 

При подписването също трябва да се изясните в кои случаи наемодателят може да задържи депозита, тъй като има и много некоректни такива, които позовавайки се на куп аргументи не връщат въобще първоначалния депозит. Поради тази причина договорът трябва да съдържа и периода, в рамките на който собственикът на недвижимия имот задължително да възстанови депозита.

За да разгледате обяви на отдадените под наем имоти от собственик или чрез агенция за недвижими имоти, посетете нашия динамично развиващ се портал apartamenti.com. Може да се възползвате и от нашите съвети, които ще са ви полезни при търсенето на идеалния дом-под наем.