Кога трябва да свалите цената?

За продавач, желаещ печеливша сделка, коригирането на първоначално обявената цена винаги трябва да е в краен случай. Естествено, никой не би искал да смъква цената, и би направил всичко възможно, за да получи максималната стойност на продавания имот. Но ако все пак се стигне до такъв момент, най-важният въпрост е - Кога е най-подходящото време за това редуциране на цената? Колко време трябва да чакате, докато се стигне до този ход?

За да може да си изясните и отговорите на тези въпроси необходимо е да анализирате психологията на купувачите. Как те ще приемат цената определена от вас за вашия имот и цените на подобни жилища. Да следите какви са тенденциите относно ценообразуването на имотния пазар.

Когато за първи път публикувате имота си за продажба в някой портал за недвижими имоти, обявата ви трябва да е безупречна. Искате да продавате имот все пак и то изгодно, нали? Тогава трябва да се погрижите затова всичко да е както трябва. Още със самото публикуване, обявата моментално трябва да грабне вниманието и да привлече всички погледи върху себе си. Било то на купувачите или на агенти, които да проявят интерес и желание да продадат вашия имот. Снимките да са качествени и добре да обхващат стаите. Да сте посочили точно и ясно описание на жилището и за местоположението му.

В този първи момент на преглед, потенциалните купувачи изграждат някакво мнение за това дали този имот има добра локация, дали е в добро състояние и дали е скъп или е по техен джоб. Първото впечатление ще определи тяхното цялостно отношения към продаваното жилище.

Ако в продължение на няколко седмици системата е регистрирала много малко посещения на обявата или, ако нямате никакви такива, това значи че имате много голям проблем. Динамичният пазар на недвижими имоти, където главно се формира цената на имоти в зависимост от търсенето и предлагането им, най-вероятно е отхвърлил стойността, която сте определили. А в такъв случай за продавача не остава друг избор освен намаляването на цената и то по възможно най-бързия начин. Желанието на продавача да осъществи сделка е не по-малко от този на купувача - колкото по-бързо толкова по-добре.

Защо е нужно да чакате една, две седмици понякога почти месец, преди да направите промяна в цената? Отговорът е прост - защото скъпи продавачи, хората изградили отрицателно мнение за имота ви, няма да си го променят и за по нататък. Мислете за пазара на имоти като за един киносалон, а обявата ви за наскоро излязъл филм. Ако зрителите не са харесали филма още с първото му пускане на големия екран, няма как да променят мнението си и не биха го препоръчали на познатите си. С имотите за продажба ситуацията е аналогична. Може да очаквате следващите купувачи, които ще се появят на пазара, да са по благосклонни към офертата и да се надявате наистина да са заинтересувани от нея.

По-оптимистичният вариант, който да приложите, вместо да чакате надявайки се да се случи чудото, е да обновите обявата намалявайки цената на имота. При продаването трябва да подходите тактично, ако не искате да останете с празни ръце.

Нека да разгледаме един простичък пример с имота на семейство Иванови за корекции в ценообразуването:

Продавач на имот А :    68 000 евро

Продавач на имот Б :    59 000 евро

Имотът на сем. Иванови : 55 000 евро

Продавач на имот В :   55 000 евро

Продавач на имот Г :    48 000 евро

Продавач на имот Д :  43 000 евро

Продажната цена на семейство Иванови е на конкурентно ниво в сравнение с другите на пазара на недвижими имоти. Но вижте какво се случва след да речем един месец с офертите, които се предлагат.

Продавач на имот А :    обявата е изтекла

Имотът на сем. Иванови : 55 000 евро

Продавач на имот Б :   49 000 евро ( намалена цена )

Продавач на имот В :    45 000 евро ( намалена цена )

Продавач на имот Г:   продаден

Продавач на имот Д :  в процес на продажба

Продавач на имот Е :   42 000 евро (нова обява)

Продавач на имот Ж : 41 000 евро (нова обява)

Продавач на имот З :   40 500 евро (нова обява)

Колкото и цената, обявена от семейство Иванови, да беше на конкурентни позиции сред останалите продавачи при първоначалното публикуване на обявата, виждате че техния имот не е продаден. Пазарните сили се променят твърде бързо, а купувачите винаги се ориентират към цени достъпни за тях. Скъпят имот вече става неконкурентен. Ако продавачът не се съобрази с тези промени и не свали своята цена съобразено с другите предложения на жилища, то неговата оферта става непривлекателна и непредпочитана от потенциалните купувачи.

Изводът, който трябва да си направи всеки един продавач, собственик на имот от този пример е, че трябва постоянно, непрекъснато да следи движението на цените в реално време и да коригира своята при необходимост. Това проследяване е възможно благодарение на интернет, чрез който имате достъп до всякаква информация. Старият, но все още работещ вариант за информиране - разпитвай познати или съседи продали /продаващи към момента имот. Можете да се възползвате естествено и от услугите на агенции за недвижими имоти, ако не желаете да се занимавате лично.