Малки хитринки, които ще Ви помогнат да осветите тъмните кътчета в дома

На всички ни е добре известно, че естествената дневна светлина има благоприятен ефект върху нашето здраве и психиката ни. Според направените многобройни проучвания, погълнатата слънчевата светлина активизира производството на жизненоважния витамин Д в организма на човек, благодарение на който се чувстваме по-живи, мотивирани и по-щастливи. Докато тъмните и мрачни места имат негативен ефект върху настроението и могат да довеждат до депресивни състояния, правейки ни по-стресирани и черногледи хора.

Почти във всеки един дом – апартамент или къща има тъмни, неосветени кътчета, които не са особено приятни. Ако пък вие сте от онези малкото щастливци притежаващи, прекрасни слънчеви домове, четейки тази статия може да помогнете на близка приятелка или роднина с някоя хитра идея, за да превърне своето жилище в уютен и пълноценен дом.

Смятате ли, че нямате достатъчно светлина в жилището си? Ето няколко идеи, с които повече да го осветите, за да стане приканващо и приветливо.

Открийте тъмните кътчета на вашия дом

За целта първо проучете дома си. Установете дали цялото жилище е неосветено или само отделни помещения и ъгли имат нужда от допълнителна светлина. Опитайте се да разберете каква е причината за тъмнината като си задавате въпроси от типа на „Прозорците ли са прекалено малки, че препречват влизането на слънчевите лъчи в помещенията?“ или „Използваните тъмни цветове в декорацията на дома ли поглъщат светлината?“

Осветлението

Тъмните стаи не доставят удоволствие на много хора. За да промените това и да пресъздадете приятна атмосфера, подберете правилните осветителни тела за помещенията, които равномерно разпръскват светлината. Както знаете, светлината има силата да преобразява всяко едно помещение и мрачно, неизползвано досега ъгълче. Най-подходящи аксесоари за тавана на стаите са висящите полилеи, плафоните с матов абажур, които осигуряват цялостното осветление, но може да се използват и други лампи, малки лунички за допълнително подчертаване на някоя особеност.

Силата на цветовете

По-меките и топли нюанси омекотяват мрачното излъчване на недобре осветените стаи. Ако целта е повече светлина, не си боядисвайте стените, правейки експеримент с цветовете. Белият цвят, слонова кост или дори светло сивото са неутрални цветове, с които жилището ви ще изглежда много по-светло и просторно. Тези, които държат да използват тапети, единственото условие е те да са опростени модели в по-меки тонове без огромни шарки.

Избягвайте големи мебели с тъмни цветове

Ако домът ви е от онези, които са обречени на тъмнина, направете всичко възможно да не блокирате и малкото естествена светлина, която влиза вътре. Избирайте компактни мебели със светъл тон или декоративни възглавници с по-свежи и приятни цветове. По този начин мебелите ви няма да поглъщат слънчевата светлина, а и обстановката ще е по-приятна и ще ви зарежда с енергия.

Чудото на огледалата

Един много хитър трик, с който малките и тъмни апартаменти изглеждат още по-широки и светли е използването на големи огледала отразяващи светлината. Тази идея несъмнено ще ви изненада приятно със своя ефект.

Подреденият дом

Разхвърляната къща с много дребни дразнещи окото предмети, създава усещане за липса на простор и препречват отразяването на светлината. Премахнете излишните вещи от стаите, за да се чувствате добре в дом с приветлив и светъл вид.