Най-интересните сгради в света

Някои се отличават с историята си, други впечатляват с изумителния си външен вид и архутектурен дизайн. Всички те са най-интересните и необичайни сгради в света, които представяме на Вашето внимание.

Beijing National Stadium - Националният стадион в Пекин/ Китай

Стадионът е построен в Пекин специално за Летните Олимпийски игри през 2008 година. Той е известен още и с името „птиче гнездо“. С капацитет от 91 хиляди души Олимпийският стадион  удивява с различно светлинно шоу, както вечерта така и през деня.

Sagrada Familia - Катедралата Саграда Фамилия / Барселона – Испания

Историята й също е много интересна колкото самата катедрала. Строителството на Саграда Фамилия, чието изграждане започва през 1882 година все още не е приключило. През 2026 година се навършват 100 години от смъртта на архитекта на сградата Антони Гауди, за тогава е планирано и завършването на проекта.

Kunsthaus – Кунстхаус / Грац – Австрия

През 2003 година Австрия бе избрана за европейска столица на културата. По случай честването на събитието в австрийския град Грац е построена сградата Кунстхаус, която привлича погледите с необичайния си външен вид. Прякорът, с който се споменава този модерен музей на изкуството също е много интересен – „Friendly Alien”, което значи „Приятелски чужденец“.

Cube Houses

Cube Houses – Кубичните къщи / Ротердам – Холандия

Тези къщи освен че са завладяващи с вида си, са интересни и с историята си. Всяка една кубична къща представлява едно дърво и като едно общо цяло пресъздават образа на своеобразна гора. Повечето от къщите са обитаеми, едната специално е оставена за посещение на туристите, за да задоволи любопитството им за вътрешния интериор.

Hayder Aliyev Center / Баку – Азербайджан

С форма на извита черупка центърът Гейдар Алиев е сграда впечатляваща с геометричната си структура. Вълнообразната форма на постройката, според една история в азербайджанската митология, символизира вълнението на Каспийско море.

Dancing House – Танцуващата къща / Прага – Чехия

Танщуващата къща е произведение на модерната архитектура вдъхновена и проектирана от танца на Fred Astraire и Ginger Rogers. Сграда с артистичен дух, отличаваща се на фона на историческата Прага.

Еye – Музей на Киното Eye / Амстердам – Холандия

Еye – Музей на Киното Eye / Амстердам – Холандия

Това може да се очаква само от Амстердам! Една нестандартна сграда изградена като музей на киното.

George Pompidou Center / Париж – Франция

Още един необикновен проект с уникална архитектура- този път в Париж. Центърът Жорж Помпиду е музей на модерното изкуство, в същото време привлича погледите на посетителите и с модерната си високотехнологична архитектура. Комплексът е сред най-посещаваните места в града.

Мetropol Parasol / Севиля – Испания

Най-голямата сграда в света с дървена конструкция, даваща модерен облик на града. Metropol Perasol е археологическа забележителност на 4 етажа като вътре има музей, пазар за органични продукти, ресторант и тераса на последния етаж, откъдето има изглед към стария град.

Atomium – Атомиум / Брюксел – Белгия

Сградата е построена от неръждаема стомана, 9 сфери свързани с тръби помежду си. Идеята за конструкцията е взета от формата на железния кристал, който е увеличен 165 милиарда пъти.