Непредвидени разходи, които могат да възникнат при търсене на нов имот

Търсенето на нов имот за покупка едновременно е изморителен и скъп процес. Освен най-важният разход за покупката, а именно цената на закупуваното жилище, възникването и на допълнителни такива могат да затруднят финансово купувача. Поради тази причина ще бъде разумно първо да предвидите и калкулирате тези разходи и ако има възможност да ги намалите колкото е възможно, преди да постъпите към търсенето на конкретен недвижим имот.

Транспортни разходи

Когато търсите недвижим имот за покупка или за наемане чрез интернет или с посредническите услуги на агенция, за да получите повече информация за имота и за да се запознаете със собственика следва да ходите да огледате избраните алтернативи. Ако търсите с помощта на сериозни брокери, ще си спестите транспортните разходи донякъде, защото те водят клиентите си на огледи със собствени или служебни коли. Но ако сте се заели сами с тази задача, знайте че ще плащате от своя джоб за транспортните разходи. Представете си, че имотът който ви допадне се намира в крайните квартали или извън града и за да го видите трябва да пътувате или с автобус или с вашата кола. Ето ви едни непредвидени разходи, които могат да се окажат доста сериозни.

Разходи за храна и за нощувки

Ако ще търсите недвижим имот (особено когато ще го наемате) в град различен от този, в който живеете към момента, имайте предвид, че ще се налага да плащате за ядене през деня и за настаняване в някой хотел, в случай че ви се наложи да пренощувате в града. За да не се сблъскате с подобна ситуация, преди да отидете в друг град и да потърсите жилище, е абсолютно необходимо първо да разгледате в интернет или някой вестник с обяви за недвижими имоти и да си набележите подходящите такива.

Комисионна на брокер

За да ускорите темпа на търсене може да ползвате услугите на професионални брокери на недвижими имоти, а знаете, че това предполага и плащането на комисионна до 3% от продажната цена на имота. Практиката в страната е тази комисионна да се плаща от купувача както и от продавача.

Стоп капаро

Когато работите с агент по недвижими имоти може да се наложи да му плащате така нареченото „стоп“ капаро. Това става в случаите, когато имотът който сте огледали ви допадне и имате желание да го купите/наемете, сключвате договор с агента, за да „резервира“ имота за вас и да не го показва на други клиенти, докато вие се споразумеете със собственика.

Депозит

Депозитът е характерен за наемите най-вече. Почти всички собственици на имоти, които ги отдават под наем изискват първоначален депозит от наемателите, за да се гарантира сигурността на собствеността им. Размерът му може да стигне до 3 месечен наем, а за да наемете жилището, което ви е допаднало може да заплатите тази сума наведнъж.

 

Нотариални и съдебни такси, местен данък

Нотариални и съдебни такси, местен данък

Това са разходи възникващи при сделките за покупко-продажба на недвижим имот. Плаща се нотариална такса за удостоверяване на сделката. Размерът на дължимата такса се определя на база продажната цена на имота. Ще ви се налага да плащате още местен данък към общината, който обикновено е в размер от около 2,5 % от продажната цена на имота, както и такса за вписване – 0,01%.