Основни фактори, определящи цената на недвижим имот

Най-общо казано в икономикатапазарната цена се формира на база търсенето и предлагането. Ако конкретизираме и се спрем на сектор недвижими имоти в икономиката, за да отговорим на въпроса „Как се определя цената на имот?“, освен пазарните сили трябва да разгледаме и другите основни фактори, определящи стойността на недвижим имот.

Площ

Особено важен фактор при ценообразуването на недвижим имот е квадратурата му. За да може да се прецени дали имотът удовлетворява изискванията, както по големина така и по отношение на цената за квадратен метър, трябва да се види колко квадрата е застроената площ на имота и квадратурата на идеалните части, които взети заедно образуват общата площ на жилището. Ценообразуването за 1 кв. м. площ се различава при старото и новото строителство. Когато търсите разумна цена за действителната площ на жилище, не пропускайте тази немаловажна особеност.

Етаж

Вертикалната позиция на апартамента – етажът на който се намира, общия брой етажи, наличието на асансьор, улесняващ достъпа до тях, всичко това се отразява на стойността на жилището. Практиката показва, че апартаменти намиращи се на първи и последен етаж се предлагат на по-ниска цена в сравнение с другите.

Физическата конструкция на сградата

Видът на сградата, качеството на строителството, архитектурния стил и други структурни елементи са пряко свързани с физическата структура и с архитектурно-художествения образ на сградата. Въпреки че не са свързани директно с използването на имота, те също се отразяват на стойността му.

Близостта до бизнес центровете

Въпреки напредъка в областта на информационните технологии, все още има необходимост от комуникации лице в лице в бизнес центровете. Затова най-атрактивни и предпочитани си остават районите с ключови транспортни мрежи, близки до големи търговски и бизнес центрове, което от своя страна води до покачването на цените на недвижимите имоти в тези райони.

Удобен транспорт

Близостта до добър обществен транспорт има положителен ефект върху цените на жилищата. Удобството на транспорта се измерва с наличието и редовността на различните видове транспорт, пътните разходи, и не на последно място разбира се комфортното пътуване.

Изглед

Факт е, че жилище с великолепен изглед се предлага на по-висока цена от жилище с обичайна гледка. Редица изследвания показват, че купувачи, любители на пейзажи, са готови да плащат повече за имот с невероятен изглед. В зависимост от възприятията на хората красотата на пейзажа може да бъде различна за всеки. Някои биха предпочели градския пейзаж, други биха се впечатлили от панорамна морска гледка, изглед към красива планина или природна забележителност. Според качеството на гледката жилищата могат да се разпределят на такива с пълен изглед, частичен или такива с частично лош изглед.

Местоположението на имота

Много известният английски израз „location, location, location” – местоположение, местоположение, местоположение - подчертава факта, че то е най-важният ценообразуващ фактор за недвижим имот. В по-реномираните и централни райони на града стойността на недвижимите имоти е висока. Освен това близостта до големи магазини, паркове, училища, търговски центрове, транспортната инфраструктура, увеличава потенциала на отделни квартали и райони.