Предимства и недостатъци при продажба на имот директно от собственик ( II част )

Недостатъци при директната продажба на имот от собственика:

Недостатъчни търговски умения

Търговският процес изцяло остава в ръцете на собственика. Ако не разполагате с достатъчно знания и опит в това отношение,привличането на хора с потенциален интерес към предлагания имот ще е голямо изпитание и неуспехът може да ви демотивира. Агенциите за недвижими имоти успяват сполучливо да рекламират обявите и да привлекат вниманието на купувачите като споделят информацията чрез рекламни брошури, с други агенции, възползват се от уменията на отделните консултанти в целия офис за продажбения процес.

Липсата на подобни маркетингови дейности затруднява самата продажба и привличането на купувачите. А липсата на потенциални купувачи и стремежът да икономисвате от комисионна за брокер, могат да ви накарат да се съгласите за по-ниска цена.

Рекламата е сведена до минимум

Агенциите за недвижими имоти публикуват обявите в своите лични сайтове плюс това и в различни портали за имоти. Имат дългогодишен опит в рекламирането, използват и допълнително ефективни маркетингови трикове, с които да привличат бъдещите купувачи. Докато при частното лице възможностите са ограничени, поради което намирането на потенциален купувач е по-трудно. Малкото на брой заинтересовани лица води до не толкова изгодна за продавача сделка.

Грешна цена

Собственик решил да продаде недвижим имот, ако излезе с нереалистична цена на пазара и в последствие не получава резултат дълго време, има риск да изгради лоша репутация както за имота, така и за себе си. Логично купувачите биха си помислили, че имотът има недостатъци или собственикът е проблемен тип, което автоматично намалява техния интерес. В подобна ситуация дори и смъкването на цената не би довело до поток от желаещи клиенти, a и имотът не би намерил своята реализация на пазара.

Емоционално отношение при преговаряне

Желанието на собствениците имотът да се продаде незабавно ги кара да постъпват емоционално и необмислено. Задаването на необмислени и нетактични въпроси от типа „Мислите ли да купите имота?“ или „На каква цена бихте се съгласили?“ моментално отслабват цялата власт на собственика в сделката. Предимството да работиш с посредници е, че изцяло те поддържат комуникацията, уточняват правата и задълженията на двете страни като влизат в ролята на мост между тях, умеят да преговарят и често стигат до успешни сделки.

Сигурност

Собственикът приема заинтересованите купувачи за оглед на имота, но не може да знае дали са злонамерени или не. Той не разполага с лична информация за тях и много лесно би могъл да бъде измамен. Докато агенциите за недвижими имоти са професионалисти, които взимат личните данни, за да елиминират съмнителните клиенти и да избегнат злоупотреби на имотния пазар.

Загуба на време и изхабени нерви

Ако сте работещ човек, освен това, ако и продаваният апартамент е по-отдалечен от мястото, където живеете, трябва да отделяте време и сред другите си ангажименти, за да приемате интересуващите се клиенти и да ги водите да огледат имота за продан. Ще загубите огромно време и заради такива клиенти, които само и единствено идват за оглед от любопитство, а в действителност не желаят да закупят имота. Собственикът занимавайки се сам с продажбата на недвижимата си собственост, в крайна сметка стига до изхабяване на нервите си и до излишни разходи.