Причини усложняващи продажбата на имот

Защо не мога да продам имота си? е въпросът който ви тревожи, ако сте обявили имота си за продан от известно време, но все още няма никакво развитие по въпроса.

Животът на хората е много динамичен - някои се женят, семействата решават да имат деца, някои пък се развеждат, работещите се пенсионират, други откриват нови офиси, казано иначе постоянно има движение и необходимост от закупуване или наемане на ново жилище или офис. И така, какво трябва да се направи, за да се продаде успешно имот и то за кратко време? Какъв е най-бързият начин да се продаде апартамент, къща или офис? И не на последно място, какво трябва да предприемете вие, за да се осъществи продажбата.

Някои фактори при продажбите на имот, не могат да се контролират от обикновения продавач или купувач, като състоянието на пазара, лихвените проценти по опитечните кредити. Но има и много такива фактори, които пряко зависят от собственика и оказват сериозно влияние върху крайните резултати.

Нека да се фокусираме върху тези, които има положителен ефект и са предпоставка за по-бързото пласиране на имот.

Публикувахте ли обявата в правилните места ?

Ако сте продавач опитващ се да продаде самостоятелно имота си, ще изпитвате сериозни трудности относно маркетинговите умения. За да достигне до по-широка аудитория трябва да рекламирате обявата в често посещавани портали за недвижими имоти. Старайте се да публикувате на колкото се може повече места. Пропускайки дори и един подобен сайт може да изпуснете потенциален купувач, чийто любим сайт е точно този, който сте пренебрегнали.

Актуализирахте ли си обявата?

В порталите за недвижими имоти има толкова много обяви и то подновяващи се ежедневно. Вероятността, след няколко дена, вашата публикация вече да не е на първите страници е голяма. Постоянната актуализация ще ви помогне да избегнете подобен проблем, а другият вариант е последователно да публикувате на различни места на различни дати, като така увеличавате шанса си да попаднете в списъка на потенциалните купувачи.

Имате ли професионална фотосесия на имота?

Данните от направени изследвания сочат, че обяви публикувани с изображения най-много привличат вниманието на хората. Съгласете се, че първото мнение за имота се изгражда на база публикувани снимки и те са предпоставка за по-бърза продажба. Ако няма ясна и показателна фотосесия на продавания имот, повечето търсачи несъмнено ще пропуснат обявата. Снимката е като витрината на магазин. Както непривлекателната витрина не събужда интереса на минувачите, така и обяви без снимки или неподходящи и некачествени такива не привличат купувачите.

Улучихте ли подходящия момент за продажба ?

При добри икономически условия и когато лихвените проценти по жилищните кредити са ниски купувачите по-лесно и бързо вземат своите решения и са по-благосклонни за покупка. Това време е благоприятно и печелившо за продавачите, тъй като желаещите да купуват имот са много повече от обикновено. Другият аспект, когато икономиката е в критично състояние, а лихвените проценти са твърде високи купувачите са песимистично настроени относно бъдещите си очаквания, поради което по-трудно се договарят.

Определихте ли „правилна цена“?

При едно статистическо изследване за определен период от време резултатът, който ще се установи за пазара на недвижими имоти е, че 80-90 % от имотите обявени за продажба в този oтрязък от време няма да са продадени все още. Но кои са останалте 10-20 % имоти, които са продадени? Отговорът на въпроса е повече от ясен - имоти с правилно определени, реалистични цени! Защото както вече споменахме в нашата статия (Как да определите правилната цена за имота си? ) купувачите винаги се ориентират към алтернативи с достъпни (по-ниски) цени.

Бързо ли информирахте заинтересованите купувачи?

Развитието на технологията и интернетът максимално улесниха достъпа до всякаква информация и всички ние много свикнахме да сме осведомени за всичко. Така и купувачите проявили интерес към обявата искат максимално бързо да получат повече детайли за имота. А вие как постъпвате? Информирате ли моментално потенциалните купувачи или не отговаряйки на обажданията докато сте на работа им давате възможност да се насочат към други алтернативи на пазара?

Подобрихте ли търговския вид на имота?

Когато купувачите дойдат за оглед, е хубаво жилището да бъде добре почистено проветрено и подредено, за да се подсили усещането за уют. Включете всички светлини, нека бъде светло навсякъде. Премахнете от погледа вещи натоварващи съзнанието и каращи помещението да изглежда претрупано и тясно. Скрийте и личните си вещи, което ще позволи на купувача да представи себе си в този дом. Доброто впечатление от огледа увеличава шанса за продажба.

Успяхте ли да преговаряте правилно?

Възможно е понякога да възникнат недоразумения или неразбирателства между купувача и продавача вследствие, от които сделката да пропадне. А понякога с цел да успее да смъкне цената купувачът изтъква недостатъците на имота, но това на продавача може да му прозвучи обидно и пак да се откаже от сделката. По време на преговорите избягването на емоционалните реакции може да доведе до успешно споразумение между двете страни и да има следка.

В случай , че не успявате да се справяте достатъчно добре с посочените фактори по-горе, неизбежно процесът на продажба се усложнява и се протаква.

Но може по всяко време да получите помощта, съдействието на професионалисти по недвижимите имоти за ефективен маркетинг. Те са компетентни и с повече натрупан опит в сферата на продажбите, а това ще е във ваша полза.