7,73 на сто ръст на имотните сделки за полугодието

7,73 на сто ръст на имотните сделки за полугодиетоПрез първото полугодие на 2015 г. в България са сключени със 7,73% повече имотни сделки в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните на Агенцията по вписванията.

Макар и значителен, това не е най-големият ръст на имотните сделки за първото полугодие през последните няколко години. През първите 6 месеца на 2013 г. у нас имаше 11,3% ръст на сделките на годишна база, а през първото полугодие на 2011 г. дори 38%. През останалите години от началото на кризата обаче според данните през първите две тримесечия на годината винаги се отбелязва спад.


Преглед на данните по градове показва, че двата големи морски града Варна и Бургас до голяма степен преодоляват спада от миналата година, причинен от рязкото отдръпване на руските купувачи на имоти. Докато през първото полугодие на 2014 г., когато започнаха проблемите с обезценяването на рублата, в Бургас беше отчетен 1,8-процентен спад на сделките с имоти, а във Варна - 4,7-процентен, то през първото полугодие на 2015 г. и в двата морски града има ръст. В Бургас той е 4,9%, а във Варна - 8,5%.


Но и в други големи градове в страната картината на сделките с имоти се е променила за последната година. В Пловдив например, където през първото полугодие на 2014 г. имаше едва забележим ръст на сделките от 1,52%, сега има 22,4% ръст. Рекордьор е столицата, в която миналогодишният ръст от 1,58% вече е стигнал 27,9%. В Плевен, Русе и Стара Загора, където през 2014 г. сделките с имоти намаляха, сега се отчитат ръстове, най-големият от които е в Стара Загора - 11%. Това нарастване, разбира се, е за сметка на по-малките населени места, в много от които или има спад, или задържане броя на сделките на равнището от миналата година.


Все повече купувачи на имоти разчитат на ипотечни заеми, за да осъществят сделката, показват данните. Статистиката на Агенцията по вписванията не позволява да се види какъв е размерът на финансирането, но все пак ръстът на новите ипотеки през първото полугодие на 2015 г. е 42% на годишна база и е най-големият за последните 5 години.

 

източник - trud.bg - Христо Николов