8 атрактивни имота от АДИС - на търг

7-8 атрактивни имота в състава на дружеството за дипломатически имоти АДИС, може да будат пуснати на търг съвсем скоро. Това съобщи пред „Труд“ изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

Става въпрос за две почивни станции - на Боровец и на Златни пясъци, няколко големи магазина в столичните квартали „Изток“ и „Красно село“ и заведения в „Изток“ и центъра на столицата. Надзорният съвет на АПСК е запознал Министерския съвет с имотите и тяхното състояние и скоро ведомството може да получи разрешение да ги продаде като обособени части.

АДИС беше включена в тазгодишната програма за приватизация на агенцията, но външно министерство настоя да бъде извадена. Мотивът бе, че предприятието трябва да покрива нуждите на дипломатическия корпус у нас.

„Магазините, заведенията и почивните станции няма как да са необходими на дипломатическия корпус, затова сме настояли пред Министерския съвет да извадим тези имоти от АДИС и да ги продадем“, каза Караниколов. Надзорният съвет на агенцията, който се състои от представители на парламентарно представените политически сили, също застава зад искането.

Изключването на АДИС от списъка за раздържавяване трябва да стане с промяна в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, която се очаква да мине скоро през парламента. Заедно с АДИС от списъка ще бъде изваден и „Аудио видео Орфей“ по настояване на културния министър Вежди Рашидов. Приватизацията на „Орфей“, преди Рашидов да поиска спирането на процедурата, беше напреднала и всеки момент щеше да бъде обявен търг.


Минималната тръжна цена на дружеството беше 118 млн. лв. Оценката на АДИС, направена преди две години, беше за 120 млн. лв. С изваждането на тези две дружества от списъка най-важните сделки тази година ще бъдат продажбата на Българска фондова борса, евентуално заедно с Централен депозитар, и миноритарния пакет от акции на държавата в Пловдивския панаир, за който до дни ще се сключи договор с оценител.


източник - Христо Николов - trud.bg