Брокерите очакват част от спестяванията през 2016 г. да се вложат в имоти

Брокерите очакват част от спестяванията през 2016 г. да се вложат в имотиПазарът на недвижими имоти в България през 2015 г. се е раздвижил след години криза по-осезаемо от прогнозите на брокерите и то от покупки на българи. Има сериозен ръст на сделките в най-големите градове в страната, отчита се и недостиг на предлагането на жилища под наем и на качествени индустриални площи. Заради осезаемия спад на лихвите по депозитите се очаква част от спестените пари да се насочат с инвестиционна цел към пазара на имоти. Това показват данните и анализите на брокерите за 2015 г., представени по време на дискусия, организирана от imoti.net.

Продажбите растат двуцифрено в големите градове

В големите градове се отчита 20-30 на сто ръст на продажбите, повишени са и цените на имотите в тях. Наблюдава се  и бум в новото строителство като пазарът е движен основно от местното търсене, посочи Полина Стойчева, изп. директор на "Бългерия пропъртис". През годината броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се е удвоил спрямо 2014 г. По думите й това раздвижване се наблюдава за първа година след разразяването на кризата. "Това показва, че пазарът вече е в много по-добра позиция и дава перспектива за бъдещо развитие", коментира тя.

Според анализа на тази агенция спадът на интереса при руските купувачи е бил компенсиран през годината от такъв на граждани на други отделни страни.

Краят на имотната депресия

"За пръв път от много години през 2015 г.  е налице съвместното въздействие на няколко позитивни фактора - ниски лихви по кредитите, ръст на икономиката, засилено търсене на пазара на жилища", посочва Полина Стоилова.

По данни на "Адрес" цените на имотите в четирите най-активни пазара - тези на София, Варна, Бургас и Пловдив са отбелязали ръст между 8 и 10 на сто.  Според Георги Павлов, изп. директор на компанията предлагането в тях даже изостава вече от търсенето. Като новина той определи това, че вече на пазара излизат проекти с над 500 жилища в тях, което обаче можело да създаде опасност и от свръхпредлагане.

Според Павлов обаче 2015 г. по отношение на пазара на имоти е станала и по-непрозрачна, защато Националният статистически институт е спрял публикуването на данни с цените на имотите по градове, което създава проблеми на потребителите, а и на инвеститорите, защото вече нямат ориентир за средните цени. "Не е все едно дали ще строиш сграда в Павликени или във Варна", посочи брокер.

Мартин Янев от "Смартброкер" обаче отбеляза, че през тази година са били размразени спрени в разгара на кризата проекти, което е възможно да извади на пазара предложения, които са били актуални на търсенето, когато са се проектирали, но не и сега.

"Като че ли депресията и шестте слаби години приключиха през 2014 г. Мисля, че на хората им омръзна да не правят нищо", коментира и Валери Левиев, управител на "Елта консулт". Според него обаче страната се нуждае от по-голяма стабилност и предвидимост за бизнеса.

Търсенето на имоти под наем е по-голямо от предлагането

Предлагането на жилища под наем на пазара не може да посрещне търсенето, показват данните на агенциите. нина Арнаудова, регионален директор на "Ремакс" посочи, че продължават предимно да се търсят по-малки имоти, в централните части на градовете и с добра околна инфраструктура и достъп до транспорт. Последните две изисквания имат все по-голямо значение за наемателите.

В големите градове цените на наемите се движат между 2.5 и 5 евро на кв. м в зависимост от района.

Тази компания отчита единствено в Бургас свиване в търсенето на жилища под наем. От една страна причина за това е спадът на лихвите по кредитите, което прави атрактивна покупката на жилище, от друга страна - това е краят на големия инвестиционен проект на "Лукойл Нефтохим", в който са били наети около 2 хил. души, които вече не са сред търсещите имоти.

В Пловдив пъке се наблюдава засилен интерес към наемането на фамилни къщи които са извън, но близо до града. При тях средната цена е 3.5 евро на кв. м.

Добрите офиси са вече пълни

През 2015 г. брокерите отчитат, че добрите офисни площи са в голяма степен заети. Очаквано най-търсени са първокласните сгради клас А. Показателно е и това, че проектите в развитие намират наематели далеч преди да са готови, съобщи Валери Левиев. той посочи, че чуждите инвеститори са спрели да се изтеглят от страната, започнали са да идват и нови. Като тенденция се очертава и излизането на пазара на имоти, които предлагат едновременно жилища, търговски площи и офисна част.

Селските имоти - кал и романтика

За разлика от сегмента на жилищата и офисните площи при селските имоти все повече нараства предлагането, а търсенето се свива. В някои части на страната тези имоти са поевтинели и с над 10 на сто, съобщи Цветан Цолов, управител на Инвестиционно-строителна борса.

Той обясни, че причината за това е продължавата миградия на собствениците на такива имоти към градовете и в чужбина. В общия случай селските имоти са неподдържани, не разполагат с водоснабдяване, околната инфраструктура е лоша.

"Покупката на селски имот не е най-доходната инвестиция, купува се по-скоро по романтични причини или за задоволяване на накогашни мечти", посочи той. Завръщащи се от чужбина купували селски къщи, за да възстановят връзката с родното място, други пък искали да избягат от негативите на живота в големия град.

Сделикте с такива имоти са проблеми заради това, че често имат няколко собственици, пръснати из страната и в чужбина, някои от които дори не разполагат с документи за собственост.

"това не значи, че липсват предложения на селски имоти, които са близо до големи градове или курорти", които са желани и добри", допълни Цолов. Той също смята, че собственици на депозити ще изберат през следващата година алтернативата - покупка на имот. Но ще се търсят такива на места с добра инфраструктура и комуникация.

Красимира Минева от "М Комерс" обаче посочи, че изключение в тази нерадостна картина са множеството сделки през годината с къщи, разположени в Искърското дефиле, където има сериозен ръст. Тя не посочи конкретни данни.

 

Автор - Татяна Димитрова - dnevnik.bg