Бум на продажбата на имоти в София

Бум на продажбата на имоти в СофияС 20 на сто се увеличават сделките с жилища в София през първото полугодие спрямо същия период на миналата година. Това съобщи Люба Атанасова, изпълнителен директор на новата консултантска компания „Имотека“, която беше представена на пресконференция днес.

Засега агенцията се фокусира върху пазара в София, най-вече в центъра и кв. „Младост“, но планира експанзия и в южните райони на столицата, както и в най-големите градове на страната, където пазарът на имоти е най-активен.

Данните на компанията показват, че купувачите сключват сделка след среден период на търсене от около месец и половина. Атанасова очаква търсенето да се засили още повече, след като на пазара излязат новите проекти. Тя прогнозира, че тогава може да се очакват и нива на активност, сходни с тези отпреди кризата.

 

Купувачите на имоти в София стават все по-смели. Около 15% от сделките в централната част на града и близките квартали са преди Акт 16, отчита още компанията. Хората все по-често се решават да купуват „на зелено“ от една страна заради цените, а от друга – защото не успяват да открият готов за ползване имот, който да отговаря на критериите им за качество.

 

Раздвижване се наблюдава през последните две тримесечия и в профила на купувачите. От гледна точка на възраст най-активни остават купувачите между 25 и 45 години, семейства с малки или по-големи деца.

 

Напоследък все по-активно на имотния пазар започна да става лекарското съсловие, отчита компанията. Повечето от тях са около и над 50-годишна възраст, с частна практика, и разполагат с пари в брой, за които търсят изгодна инвестиция. Обикновено те търсят по-просторни жилища и имоти, които могат да превърнат в кабинети, обясни Юлияна Шехерова, мениджър кантора в Имотека.


При търсенето си купувачите имат ключови изисквания, с които рядко правят компромиси, особено онези клиенти, заинтересовани от по-високия жилищен сегмент – локация, инфраструктура, комуникативност на района. Друг ключов критерий за избор е етажът, на който е разположено жилището. Обикновено предпочитанията са за среден етаж, но не са малко и случаите, в които изборът се спира на последния етаж заради гледката, отчитат от компанията.

Средната цена на сключване на сделка в София е 75 хил. евро, посочват още от компанията. Квадратурата на жилищата в столицата, за които са сключени сделки в последните две тримесечия, е средно 102 кв.м.

Цените в централните райони варират между 1 000 и 1 200 евро на кв.м в зависимост от състоянието на жилищата - дали са за ремонт, ремонтирани, тип строителство, етажност, състояние на сградите. За луксозните апартаменти отново критерии за определяне на цената са типът строителство, състоянието на сградата и общите части, комуникации. При тези жилища цените са между 1 000 и 1 300 евро на кв.м. Апартаментите на зелено в централната част на града са около 800-1 200 евро, а за близките до центъра квартали – 700-900 евро.

"Младост" е районът, отличил се през наблюдавания период със значим ръст в броя на сделките – 25%. Раздвижването в района се дължи предимно на близостта до бизнеспарка и множество офиси, удобните училища, непосредствената близост до изхода на града.

Компанията отчита още, че около две трети от сделките се сключват с пари в брой. Продажба на друг имот или помощ от близки са другите основни методи за финансиране на сделка. Останалите покупки се правят с кредит, като от тях само 2% е делът на тези, финансирани с потребителски заем.

При ипотечните кредити се наблюдава силна поляризация. От една страна се теглят заеми, които покриват под 40% от стойността на сделката, а от друга - такива, с които се заплаща над 80% от цената на имота.

От първия тип кредити най-често се възползват хора, които често разполагат с цялата сума, но си оставят известна сума в брой, която да използват за други нужди на по-късен етап. Ипотеката за тези купувачи се явява един вид гаранция за сигурността на сделката, тъй като банката проверява инвеститора и имота, коментира Шехерова.

Кредитите, покриващи над 80% от стойността на жилището, са изборът най-често на млади хора, които не разполагат със съществен обем пари в брой, но искат да реализират покупката си сега, когато цените все още са изгодни.

Очакванията на "Имотека" са, че в близко бъдеще предлагането на пазара в София ще продължи да не отговаря на търсенето на купувачите. Активността обаче се очаква да расте, като се очаква увеличение на цените в София от порядъка на 10 на сто към края на тази година спрямо предишната. Предстоящата 2016 г. ще стартира традиционно спокойно в първите седмици, но скоро след това ще се усетят първите признаци на все по-активен пазар, прогнозират още от компанията.

 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова / http://www.investor.bg