България е с най-високи лихви по ипотечните кредити в Европа

Лихвените равнища и високата безработица може да се окажат пречки пред пазара на имоти, твърди Франсоа Ганьон от "ЕРА Европа"

България е с най-високи лихви по ипотечните кредити в Европа. Това показват данни на консултантската компания ЕРА, представени на пресконференция днес от президентa на „ЕРА Европа“ Франсоа Ганьон.

Според него това може да се окаже сериозна пречка за покупката на жилище у нас.

През тази година средните лихвени равнища в страната ни достигат 7,3 на сто при заемите с продължение 20-25 години. Същевременно в Турция и Германия лихвените равнища са над 7 пъти по-ниски – 1,1% и за двете страни. В Швейцария и Швеция лихвите достигат 1,8%, в Австрия – 2%, във Франция – 2,3%, в Чехия – 2,4%, в Белгия – 2,5%, а в Холандия – 3%.

В САЩ лихвата по традиционната за страната 30-годишна ипотека се задържа стабилна на ниво от 3,75%, отчита още компанията.

Все пак лихвите в България също следват световните тенденции и продължават плавно да се понижават. През миналата година средното лихвено равнище у нас е било 7,5 на сто, отчита компанията.

 

България е с най-високи лихви по ипотечните кредити в Европа

Според Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“, банките стават все по-гъвкави, а кредитната им политика е доста благоприятна. Тя прогнозира, че тази тенденция ще се задържи най-малко и през следващата година.

Друга спънка пред пазара на имоти е все още високата безработица. Сред страните, в които компанията оперира, България е на четвърто място по най-висока безработица с ниво от 9,4% към септември 2015 г. Преди нас са Португалия с 12,2%, Кипър – 15,1%, Турция – 10,1% и Франция – 10,7%. Най-ниска остава безработицата в Швейцария – 3,2%.

В Австрия, Холандия, Белгия, Турция, Франция и Кипър безработицата отбелязва плавни ръстове, което също може да е пречка пред развитието на пазара на имоти в близко бъдеще.

Що се отнася до бежанската криза, Ганьон коментира, че тези имигранти, които получат статут и имат шанс за интеграция на пазара на труда, биха се ориентирали и към покупка на жилища. Той обаче очаква на първо време по-интересен да е наемният пазар, особено в държавите, към които се насочват най-значителните имигрантски потоци. В някои от страните може да се очаква и задълбочаване на проблема с разполагаемостта със социални и достъпни жилища.

Оживление на пазара в София

Въпреки спънките пазарът на имоти в столицата постига сериозно оживление през тази година. Основен катализатор на активността са ниските лихви по депозитите и възстановяването, което е довело до ръст на цените и повишаване на доверието към пазара, коментира Теодора Димитрова.

Засилената активност на купувачите катализира и възстановяването на новото жилищно строителство, отбеляза още тя.

Компанията отчита над три пъти по-голям ръст на сделките в София през първите девет месеца на годината в сравнение с общия ръст на сделките, отчетен от Агенцията по вписванията – съответно 64% и 20%. Запитванията към агенцията са се увеличили със 78% за периода, а общият оборот – с 37%.

Същевременно продажбите във Варна и Бургас на компанията остават сравнително стабилни, с минимални ръстове на броя на сделките. Забавянето на двата водещи пазара на Черноморието е заради намаления обем продажби във ваканционния сегмент, отбеляза Димитрова.

Клиентите продължават да предпочитат двустайните жилища – 45 на сто от сделките, осъществени от компанията през деветмесечието, са за такива апартаменти, като спрямо същия период на 2014 г. ръстът на сделките с двустайни жилища достига 14 на сто, показват данните на консултантите.

Все още втори по предпочитание са тристайните жилища, като търсенето на апартаменти с две спални се ускорява, каза още Димитрова. Делът им от всички сделки на компанията достига 22%, като отбелязва ръст от 10 на сто на годишна база. Останалата една трета от сделките е всякакви други жилища – едностайни и многостайни.

Именно заради продължаващото засилено търсене на двустайни апартаменти този тип имоти отчитат и най-силно поскъпване през деветмесечието – с 9 на сто до 43 300 евро средно за трите града, в които компанията присъства – София, Варна и Бургас. При тристайните ръстът на цената е 2% до 61 100 евро, отчита компанията.

В София компанията регистрира най-силен ръст на цените на двустайните апартаменти – 19 на сто до 48 700 евро. При тристайните увеличението е от 3% до средните 63 900, а като цяло цените се увеличават с 14 на сто до средните 54 700 евро.

Във Варна ръстовете са по-скромни – 9 на сто за двустайните и 3 на сто за тристайните жилища, а общият ръст на цените достига 14 на сто.

В Бургас обаче се наблюдава спад основно заради отлива във ваканционния сегмент. Средната цена на жилище там се понижава с 8 на сто за деветмесечието на годишна база до 44 200 евро. При двустайните спадът е 2%, а при тристайните жилища – 4%.

Все още преобладават бюджети за покупка на жилище от 30 хил. до 50 хил. евро – 45 на сто от купувачите са с подобен бюджет. Малко под 30 на сто са тези с бюджет от 50 хил. до 100 хил. евро, а 21,4% - с до 30 хил. евро. Малко над 5 на сто от купувачите разполагат с бюджет над 100 хил. евро, сочат още данните на фирмата.

 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов - investor.bg