Българите купуват най-много имоти в Гърция след китайците и руснаците

Нашенците търсят вили в предградията на Атина, на Халкидики и на остров Крит.

имоти в гърцияБългарите са сред най-активните купувачи на имоти в Гърция в момента, сочи проучване на немския вестник "Билд". Според данни на изданието страната ни се нарежда на трето място заедно със Сърбия по брой сключени сделки. Втората позиция заемат китайците, а на първо място са руснаците, пише "24 часа".

Вадим Долминдис, управител на фирмата за недвижими имоти Greece Invest, коментира, че българските му клиенти предпочитали вили в предградията на Атина, на полуостров Халкидики и на остров Крит.

 

Причината за активизирането на имотния пазар в южната ни съседка бил резкият спад на цените на къщите в Гърция заради икономическата криза. Луксозните вили са се обезценили с 50%, а тези от среден клас с 30 на сто. На места имало и по-голям спад като вила, която е струвала над 1 млн. евро, сега можела да се намери и за 200 000 евро.

 

Според български брокерски агенции това е и цената, която нашенци най-често са готови да дадат. През тази година имало запитвания и за вили с цена над 1 млн. евро, какъвто интерес преди не е имало. Вниманието на българските купувачи било насочено към ваканционни имоти, бюджетите им били по-големи в сравнение с миналата година.

 

Най-голямо търсене имало за къщи в района на Кавала и Халкидики заради близостта с България. Засега нямало запитвания за имоти в Санторини или Родос. Клиентите с най-малки бюджети освен край Кавали търсели имоти и на остров Тасос, Ксанти и Александруполис. Тези с повече пари се насочвали към Халкидики.

 

източник - http://www.blitz.bg