Цените на имотите в България стабилно нагоре

Цените на имотите в България стабилно нагореПазарът на недвижими имоти в България вече официално се възстановява от опустошенията на рецесията през 2009 г., като цените на жилищата тръгнаха нагоре през последните три месеца.

Според българските брокери, за 12-те месеца до август тази година са направени 220 000 сделки с имоти в страната, на средна цена от 50 000 евро, което представлява увеличение от 15% спрямо същия период на миналата година, съобщава PropertysHowrooms. 

Най-голям е интересът към едностайни и двустайни апартаменти, като се наблюдава нарастване на чуждестранните инвестиции в не толкова популярни туристически дестинации. 

Налице е силно нарастване през лятото на покупките на парцели с разрешение за строеж на офис площи. 

Цените на имотите в София нарастват с 1.13% през август, покачвайки се с 0.82% на годишна база, въпреки че остават с 42% под пиковите нива от 2007 г. 

Както във всяка страна, цените са свързани с перспективите пред икономиката. Въпреки че икономиката не е в добра форма в момента, се очаква ръстът на брутния вътрешен продукт на България да достигне 3% през 2018 г. 

Според PropertysHowrooms най-голяма доходност могат да донесат инвестициите в имоти не дотам популярните туристически региони във вътрешността на страната, където цените в момента са твърде ниски, а природата и историческото наследство са сравнително запазени.

 

източник - http://darikfinance.bg