Цените на жилищата в София растат

Цените на жилищата в София растатСредната пазарна цена на жилищата в София се е повишила с 2.5% на годишна база през третото тримесечие. В периода от април до юни тази година имотите в столицата са поскъпнали с 0.4 на сто. От "Райфайзен имоти" прогнозират, че строителната активност в сегмента на жилищните сгради ще запази сегашните си нива и през последното тримесечие на 2014 г.


Вторичният пазар на жилища ще остане водещ и през следващите месеци. Това означава, че повечето имоти на пазара няма да са нови. Ще продължи и тенденцията за разминаване в очакванията между търсене и предлагане на качествени жилища за продажба.

Завършването на новите линии на метрото ще доведе до повишаване на цените на апартаментите в близост до спирките. В същото време средната цена на апартаментите в Пловдив се е понижила с 0.4% спрямо третото тримесечие на 2013 г. и с 0.8% спрямо предходните три месеца.

Във Варна цените също са намалели, но с 0.3% на годишна база. Като цяло на пазара "Райфайзен имоти" отчита увеличение на броя на сделките с жилища в големите градове и застой в по-малките населени места.

 

източник - http://darikfinance.bg