МВФ предупреждава за нов ипотечен балон

Според институцията ускоряването в цените на жилищата заплашва икономическата стабилност

МВФ предупреждава за нов ипотечен балонСтраните по света трябва да се обединят, за да ограничат риска от нова разрушителна ипотечна криза, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ). В сряда институцията публикува данни, от които става ясно, че в много държави цените на жилищните имоти са доста над средните си исторически стойности, пише Financial Times.

Повторение на грешките


Предупреждението на МВФ е сигнал за това, че ускорението в цените на жилищата в световен мащаб от вече високи равнища се превръща в една от основните заплахи за икономическата стабилност на фона на ограничения прогрес на страните в удържането им под контрол.

По думите на заместник управляващия директор на институцията Мин Жу средствата за ограничаването на имотните балони "все още се разработват", но това "не трябва да бъде оправдание за бездействие". В изявление пред Bundesbank миналата седмица, което беше публикувано тази сряда, Жу посочва, че "цените на жилищата остават доста над историческите им средни стойности в повечето страни" в сравнение с равнищата на приходите и на наемите. "Такъв е например случаят в Австралия, Белгия, Канада, Норвегия и Швеция", посочва той.

В периода след глобалната рецесия централните банки по света намалиха лихвените проценти до рекордно ниски равнища и това изстреля цените на имотите до ниво, което според МВФ представлява значителен риск за икономиките. Изготвяният от институцията нов глобален индекс на цените на жилищата показва ново ускоряване, като цените са се повишили с 3.1% спрямо равнището си отпреди година. Темповете на нарастване са най-бързи в развиващите се пазари, като ръстът е с над 10% на годишна база във Филипините, с 9% в Китай и със 7% в Бразилия.

Нови мерки срещу балона


"В някои случаи цените на жилищата се възстановяват след осезаема корекция в периода на голямата рецесия", отбелязва Жу. В други случаи цените на жилищата продължават възходящата си посока, след като преминаха през леки корекции", допълва той.

Най-осезаем беше спадът в периферните страни от еврозоната – със 7% на годишна база в Гърция, с 6.6% в Италия и с 5% в Испания, пише WSJ.

Според мениджъра, въпреки че средствата за контролирането на цените на жилищата са нови, страните трябва да започнат да ги използват незабавно. Като възможности Жу посочва въвеждането на ограничения за ипотечното кредитиране, които да са обвързани със стойността на имотите и приходите на кредитополучателите, по-високи капиталови изисквания за банките, които отпускат рискови заеми, както и данъчно облагане, с което да се намали чуждестранното търсене на инвестиционни имоти.

 

Източник: www.capital.bg