Отчита се ръст в сделките с имоти в София

Отчита се ръст в сделките с имоти в СофияОт началото на годината до края на февруари Столичната община е събрала 8.6 млн. лева от данъка за възмездно придобиване на имоти, което е с 534 хил. лева повече спрямо същия период на миналата година, съобщи пред "Дневник" зам.-кметът по бюджет и финанси Дончо Барбалов. Ръстът - макар и малък, показва, че имотният пазар се раздвижва.


Също така се отчита и ръст на събраните такси за издаването на строителни разрешителни - 1.2 млн. лева, което е двойно повече спрямо първите два месеца на 2014 г. "Въпреки че не е сигурно точно кога ще започне строителството на новите сгради, рано или късно ще започне и ще доведе до раздвижване и в този сектор", прочита данните Барбалов.


От началото на февруари, когато започна данъчната кампания тази година, общо събраните налози са 69.9 млн. лева, което е с 27.7 млн. лева повече спрямо миналата година, когато кампанията започна в края на февруари.


До момента от данък сгради местната управа е събрала 13.8 млн. лева, което е с 8 млн. лева повече; от данъка за моторните превозни средства - 9.9 млн. лева, което е ръст с 4.1 млн. лева; от такса смет - 20.4 млн. лева, или 9.7 млн. лева повече. Пак с уточнението, че тази година общината започна събирането на данъците месец по-рано от 2014 г. Пет процента отстъпка има при плащане до края на април.


През онлайн портала на общината са платени 488 хил. лева данъци, което е със 125 хил. лева повече спрямо миналата година.

 

източник - http://www.dnevnik.bg