Пазарът на бизнес имоти в Русия се огъва под натиска на санкциите

Пазарът на бизнес имоти в Русия се огъва под натиска на санкциитеПазарът на бизнес имоти в Русия ще остане под натиск поне до първото тримесечие на 2015 г., в зависимост от това дали кризата в Украйна ще се разреши бързо, или не, посочва в нов доклад консултантската компания CBRE, цитирана от онлайн изданието PropertyEU.info.

 

В проучването си експертите са разгледали три сценария за развитие на пазара – радикално подобрение в геополитическата ситуация, удължаване на периода на несигурност и влошаване на геополитическата ситуация и макроикономическите фундаменти в средносрочен план.

 

И при трите сценария основният извод е, че отслабеното търсене ще засили натиска върпху пазара на бизнес имоти в Русия. Търсенето през второто тримесечие е било с 30-50% по-слабо спрямо средното равнище при нормални обстоятелства, сочат данните на компанията.

 

Най-силен спад е отбелязало търсенето сред международните компании. При нормална ситуация търсенето им представлява 25-30% от общото търсене на руския пазар, а до края на юни се е свило до 10-15%.

 

При продължаване на несигурността и войната на санкции между Русия и Запада обемът на усвоените офис площи през второто полугодие се очаква да достигне 400-450 хил. кв. м. В индустриалния и логистичен сегмент се очаква да достигне около 440 хил. кв. м. Прогнозата обаче се основава на очакванията, че ръстът на руския брутен вътрешен продукт (БВП) ще остане положителен.

 

Подобни нива на търсене изобщо не могат да удовлетворят огромното предлагане на пазара. През второто полугодие експертите очакват предлагането на бизнес имоти в Русия да достигне исторически високи равнища, като продължават строителните дейности и в офис сегмента, и на търговски площи, и на индустриални и логистични имоти.

 

Само в индустриалния и логистичен сектор се очакват 1,4 млн. кв. м нови площи до края на годината, а в търговския – около 320 хил. кв. м. Новите офиси, които се очаква да излязат на руския пазар до края на годината, са около 800 хил. кв. м.

 

Дисбалансите между търсене и предлагане водят до допълнителен силен ръст на дела на незаетите площи, но не и до спад на наемите. Делът на празните офиси се е увеличил до 14,5% през второто тримесечие на годината, на индустриалните и логистични – до почти 5%, а на търговските – до 3%. Очакванията са, че делът на празните пространства ще продължи да се увеличава.

 

При втория сценарий – за продължителен период на несигурност, се очаква делът на празните офиси да скочи до 16-18% до края на годината, като при първокласните офиси незаетите площи ще са дори повече – около 26%. Негативният натиск върху пазара се очаква да продължи и през 2015 г., когато пазарът ще трябва да абсорбира нова „порция“ площи.

 

В индустриалния сегмент се очаква делът на незаетите площи да достигне 8-10%. За да се редуцират наполовина, строителните компании ще трябва да коригират плановете си за изграждането и въвеждането в експлоатация на около 500 хил. кв. м в строеж.

 

В ритейл сектора незаетите пространства ще останат с най-нисък дял – до около 5-6% от общия запас площи, заради продължаващото засилено търсене.

 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

източник - http://www.investor.bg