По-малките апартаменти са по-търсени на пазара на луксозни имоти под наем

Луксозните къщи формират малък дял от общия наемен пазар, отчитат от “Лукс Имоти“.

 

Двустайни и тристайни апартаменти под наем са най-търсените на пазара на луксозни имоти. Интересът за такъв тип жилища е близо 3 пъти по-голям от търсенето на многостайни апартаменти, мезонети и къщи.

Това сочат данните на агенцията за луксозни имоти в България и чужбина “Лукс Имоти“ на база реално сключени сделки за наеми в София през 2014 и 2015 г.

Най-желаните райони за наем на луксозни имоти са южните квартали, централните части на София, както и кв. „Лозенец“.

Между 350-450 евро на месец е средният наем на луксозен двустаен апартамент в София, а на тристаен апартамент - между 550 и 650 евро. За многостайни и мезонети се движи между 1 000 и 2 000 евро.

Пазарът за отдаване под наем на къщи като цяло е с малък дял от общия наемен пазар, а наемните цени на наетите къщи са между 2000 и 4000 евро/месец, в зависимост от района, състоянието и големината на къщата, сочат още данните на агенцията.

Ето и как варират средните цени на отдадените луксозни апартаменти в София през последните 5 години по данни на агенцията:

 

 

Цените са на месец. Данните за 2015 г. са за първите 2 месеца.

От компанията отчитат ясно изразен ръст в търсенето и недостатъчно предлагане на луксозни имоти под наем през последната година и половина. Според брокерите това е довело до ръст на наемите, както и до увеличаване на търсенето на луксозни имоти за покупка с цел инвестиция и отдаване под наем.

Най-предпочитаните характеристики от наемателите на луксозни имоти са наличие на поне едно паркомясто, охранявана сграда или затворен комплекс, отопление на газ или ТЕЦ, висок клас мебели, просторни помещения и добър достъп до имота, отчитат още от агенцията.

 

източник - Десислава Попова / investor.bg