Продават по 150 имота на ден в София

Засилен интерес на кандидат-купувачите продължава да движи пазара на имоти в София в началото на 2017 година. Брокери от водещи агенции признават, че на ден в столицата се сключват по 140-150 сделки. По думите им предлагането е кът, а кандидат- купувачите много, част от които жители на по-малки населени места.

“Ако се появи добър имот на пазара, той се купува за броени дни”, коментира след поредната си продажба експертът Борис Тодоров. По думите му в София в момента квадратният метър ново строителство върви около 900 евро. В луксозния сегмент, понеже липсва предлагане, може да се купи имот на зелено от 1200 до 1800 евро/кв. м в кварталите “Изток”, “Изгрев”, “Иван Вазов”. Най-предпочитаните райони остават центърът и югоизточните квартали – “Лозенец”, “Дианабад”, “Мусагеница”, “Кръстова вада”, “Манастирски ливади”.

По-достъпни цени желаещите за ново жилище могат да намерят в западната и северозападната част на София – “Надежда”, “Толстой”, “Люлин”, “Западен парк”, където тухлен апартамент ново строителство може да се купи за 750-850 евро квадратния метър.

Според равносметката на няколко агенции спадът на лихвите по депозитите и намалението на лихвите по ипотечните кредити са друг фактор за растящия интерес към пазара на жилища в София. Според анализите само за 2016 г. средните покупни цени са се увеличили с около 12% на годишна база.

“Получи се недостиг на качествени имоти и много от купувачите не успяха да намерят своите жилища и се принудиха или да изчакат, или да се включат на зелено в някой проект”, обобщава Тодоров.

 

 

Източник: Труд / Автор: Мария Кехайова