Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от бранша

Банковата криза и промените в Закона за потребителския кредит карат хората да търсят по-голяма сигурност чрез покупка на имот

Ръст на търсенето и сделките с жилища отчитат от браншаЗа последните два месеца има ръст от средно между 5 и 10 на сто на изповяданите сделки с жилищни имоти и на търсенето на жилища, казва пред БТА експертът по недвижими имоти Орлин Владиков, бивш председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в периода 2002 - 2007 г.

 

Тенденцията се обяснява с банковата криза - това, което се случва с КТБ и произтичащите неясноти. Вероятно това е мотив хората да търсят по-голяма сигурност за спестяванията си чрез покупка на имоти, коментира Владиков.

 

Несигурната външнополитическа обстановка и в частност случващото се в Русия и Украйна, както и очакването за предстоящо "стягане на коланите" в икономически смисъл, също допринасят за активизирането на търсенето. Ако тази несигурна обстановка продължи, експертът прогнозира увеличение на сделките с имоти и през следващата година.

 

Търсят се двустайни и тристайни апартаменти

Освен към най-купуваните жилища до 100 квадратни метра, интерес се отчита и към луксозния сегмент, като вече има немалко сделки с имоти, които доскоро трудно намираха собственици, коментира Владиков. Ако преди се търсеха предимно маломерни жилища, сега заради спада на цените интересът на купувачите е насочен към двустайни и тристайни апартаменти. В момента става дума предимно за частни инвестиции.

По-скоро екзотични са корпоративните вложения у нас главно заради обстановката в Русия и Украйна, както и заради по-добрите инвестиционни условия, които предлагат редица европейски държави. Например Унгария е единствената страна, която няма висок праг на придобиване на собственост, за да се получи право на пребиваване в страната. Там може да се купи евтина собственост - в рамките на 20 - 30 хил. евро, което дава право на престой в страната. По този начин това привлича много дребни вложители, които обръщат поглед към Унгария, допълва експертът.

 

Търсенето на земеделски земи продължава да е активно

Пазарът на земеделски земи по традиция остава стабилен, както по отношение на цени, така и по отношение на търсене. Няколко дружества със специална инвестиционна цел предложиха големи комасирани масиви на пазара, но това не доведе до спад на цените, отбелязва експертът. Това се обяснява с програмите на ЕС, които стимулират земеделието и по тази причина търсенето на такива имоти продължава да е активно.

Тази година се регистрира 4-5% ръст на продажбите на ваканционни имоти спрямо предходната година. Търгуват се най-евтините едностайни имоти предимно в Черноморието, казва още Владиков. Рускоговорещите продължават да са основните клиенти на този пазар.

 

Увеличава се търсенето на имоти с цел инвестиция

Увеличава се търсенето на имоти с цел инвестиция заради ниските нива на лихвите по депозитите и заради притеснението на хората покрай ситуацията с КТБ. Това коментира за БТА кредитният консултант Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Според данните на кредитните консултанти в последните месеци има съществено раздвижване на пазара на имоти ръст на сделките за покупка на имоти. По думите на Тошев това все още не прави пазара "пазар на продавача" - все още купувачите са по-малко и има доста оферти за предлагане на жилища.

Това съотношение обаче започва да се променя и най-вероятно от следващата година ще видим по-осезаем ръст на цените на недвижимите имоти, прогнозира Тошев. Като причини за това явление той посочва изчерпване на най-търсените на пазара имоти - двустайните апартаменти с добри локации в големите градове, както и сериозния спад на лихвите по депозитите.

Голяма част от хората са притеснени заради ситуацията около КТБ, теглят пари от банките и купуват имоти, защото са решили, че имотът е по-сигурна инвестиция, която в момента би могла да им носи и по-висока доходност, отколкото ако държат парите си в банка, коментира Тошев.

Така на пазара на жилищни имоти отново имаме покупки с инвестиционна цел - нещо, което бе изчезнало в последните години. Фактор за раздвижване на търсенето на жилища и то най-вече при новото строителство, е и това, че след строителния бум сега са много по-малко новостроящите се жилищни сгради. Започва да се усеща недостатъчност на предлагането на имоти в новопостроени сгради, затова и статистиките на агенциите
за недвижими имоти показват в някои райони на страната повишаване на цените на имотите ново строителство, коментира Тошев.

Основно се търсят двустайните апартаменти в големите градове с добра локация, с добро качество на строителството и с добри комуникации. В София виждаме и увеличение на търсенето на тристайни апартаменти, а в по-малките градове и останалите областни центрове тристайните апартаменти водят в списъка на най-предпочитани за покупка жилища, коментира кредитният консултант.

 

Влиянието на промените в Закона за потребителския кредит

Тошев коментира и последствията от приемането на промените в Закона за потребителския кредит в средата на годината. Според него вече е ясно, че цената на кредитите не е намаляла въпреки административното отпадане на някои такси.

С промените в закона отпаднаха таксата за усвояване на кредит и таксата за годишно обслужване на кредит. Не може обаче нормативно да се променя цената на дадена услуга, така че забраняването на тези такси у нас не доведе до намаляване на цената на кредита, а просто в част от офертите на банките тези такси смениха името си или влязоха в лихвата, посочи Тошев.


С промените отпадна и таксата за предсрочно погасяване на кредит, което бе дългоочаквано от потребителите. Заради спецификата на закона това важи за суми до 75 000 евро, а за кредити над този размер таксата за предсрочно погасяване остава, обясни Тошев. За всички останали кредити - и по нови, и по стари договори, таксата за предсрочно погасяване отпадна, отбеляза експертът.


С премахването на таксите за усвояване на кредита и за годишно обслужване виждаме оферти от финансови институции, които имат изключително малка финансова тежест в началото на заема - при неговото одобрение и отпускане се взема такса максимум до 100 лв., но пък за сметка на това лихвата е малко по-висока, посочи консултантът.


Други банки пък са избрали варианта да увеличат таксата за разглеждане на документи и одобрение на кредит и тя може да се движи в рамките от 0,5 до 1 процента от размера на кредита, но затова пък лихвата по кредита след това е малко по-ниска, отколкото при заемите с първоначално малки такси, очерта картината Тошев. Според него това дава голямо разнообразие от видове оферти.

 

Заради голямото разнообразие на ипотечни продукти изборът на най-добро предложение е по-труден от преди

Промените в закона за потребителския кредит бяха направени с идея да облекчат кредитополучателите при избора на кредит, но в момента това не е точно така, защото има доста по-голямо разнообразие от ипотечни продукти и изборът на най-добро предложение е дори по-труден, отколкото преди, коментира Тихомир Тошев.

След промените в закона се появиха и така наречените ипотечни кредити с ограничена отговорност - при тях, ако клиентът изпадне в невъзможност да обслужва кредита си, то той отговаря само до размера на обезпечението - ипотекираният имот ще бъде продаден от банката и с това ще приключи задължението на клиента към нея, обясни експертът.

Този вид продукти са изключително разнообразни - има ипотечни кредити с ограничена отговорност, при които цената е същата като стандартните ипотечни кредити, но финансирането покрива максимум 40 до 50% от стойността на имота. Има и предложения, в които финансирането е до 70% от стойността на имота, но лихвата е с между 2 и 3 процентни пункта по-висока от стандартните ипотечни кредити и се движи между 8,5 и 10%, отбеляза Тошев.

 

 ГПР по ипотечните кредити остава непроменен 

Като цяло ГПР по ипотечните кредити остава непроменен след поправките в закона, а колкото до лихвените нива по ипотечните кредити, те в момента се движат между 6,25 и 7% в евро и в лева, обобщи председателят на Асоциацията на кредитните консултанти.

 

Заради отпадането на таксата за предсрочно погасяване пък почти са изчезнали като предлагане на пазара кредитите с фиксирана лихва, отбеляза Тихомир Тошев. Идеята на кредитите с фиксиран лихвен процент бе, че в началото на изплащане на кредита се фиксира по-ниска лихва, а в следващ период тя достига средните пазарни нива. Сега обаче, след като човек може да рефинансира кредита без никаква наказателна лихва, това прави неизгодно предлагането на такъв продукт, каза експертът.

 

В момента най-често, когато има фиксирана лихва, тя е само за първата година и е близка по размер до лихвата, която се плаща и след това. Разликата между лихвата за фиксирания период и за останалия период се движи между 0,25 и 0,75 процента. При други продукти се предлагат фиксирани лихви за по-дълъг период, но на близки до пазарните нива - от около 6,25 процента и не мисля, че има особен интерес към тези продукти, тъй като се очаква, че в бъдеще лихвите би трябвало леко да вървят надолу, за да доближават средноевропейските нива, прогнозира Тошев.

 

 

Автор - Десислава Попова

източник - investor.bg