Сделките с бизнес имоти се увеличиха с 60%


Инвестициите в бизнес имоти от януари до септември са рекордни за последните години. През този период са направени сделки за близо 100 млн. евро, което е увеличение с 60% в сравнение с обема на сделките за същия период на 2013 г., съобщи консултантската компания „Фортон“.

“Отчетените сделки са за 98,7 млн. евро, а като брой са над два пъти повече, отколкото миналата година. Имаме всички основания да потвърдим, че през тази година в България ще се сключат сделки за над 130 млн. евро”, каза директорът на “Фортон” Михаела Лашова.


Ръст на терените за строителство

Активизация има при почти всички видове бизнес имоти - офис сгради, хотели и т.н. Но най-забележим ръст има при търговските площи и купуването на терени за строителство. За деветмесечието има общо 13 сделки за строителни парцели за 29,1 млн. евро, което е 30% от обема на всички трансакции.

“Строителните предприемачи се върнаха на пазара от началото на годината”, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър “Индустриални и логистични площи и парцели” във “Фортон”. Според него това е съществената разлика в сравнение с 2013 г.

Освен тях активни са и търговските вериги и логистичните оператори. Обемът на сделките с такива площи е дори още по-голям, отколкото със земи - 42% от всички.
Въпреки ръста България е почти незабележим пазар в Централна и Източна Европа. Доклад на консултантската компания “Колиърс Интернешънъл” посочва, че на нас се пада едва 3% от пазара на тези имоти в региона. Основната експанзия тази година е в Унгария, Полша и Чехия, където се изтъргувани 2,48 млн. квадратни метра бизнес площи. Тези три пазара плюс руския водят в региона и по отношение на новопостроените имоти.

Купувачите са основно българи

Най-голямата сделка през периода беше продажбата на имота за нереализирания мол “Форум София” за 12,6 млн. евро на Околовръстния път на София. Има и няколко по-малки продажби в престижни квартали като “Иван Вазов”, “Изток” и “Лозенец”.

Доста по-малки като обем са сделките с офис сгради. “ФНИ България” АДСИЦ например придоби офис сграда в “Бизнес парк София”. През август собственика си смени и офис сградата до “България мол” на бул. „Тодор Каблешков”. Тя бе придобита от българския строителен предприемач Спас Шопов. Стойността на сделката беше 6,7 млн. лв.
“Сити Център София” пък бе придобит от фонд на Revetas Capital. Нов собственик има и старозагорският “Парк мол”.

Най-важната особеност на пазара през първите девет месеца на т.г. е, че сред купувачите почти отсъстват големи чужди фондове и предприемачи. Най-често инвеститори са български дружества, а продавачите се разделят със собствеността си основно заради дългове към банки.

За офис сегмента и “Фортон”, и “Колиърс” посочват, че тази година или най-късно следващата ще се стигне до липса на помещения, което се очаква да активизира строежа на нови сгради или да размрази спрени в кризата проекти.

 

 

източник: Христо Николов - trud.bg