След основен ремонт, имотът ви се оскъпява с над 60%

След основен ремонт, имотът ви се оскъпява с над 60%Общо 23% от домакинствата, които се захващат с ремонт, го правят изцяло, а 77% се задоволяват с частичен, показва проучване на производителя на бои и строителни решения "Ограхим".

Най-често извършвани ремонтни дейности през последните 2 години са: боядистване на стени, смяна на дограма, смяна на плочки и лепене на тапети. Боядисването в повечето случаи се комбинира с поне още една дейност - смяна на плочки или смяна на дограма.

Изследването показва, че веднъж започнат, ремонтът се оскъпява в хода на работата с около 60% спрямо първоначално планирания бюджет. Средната първоначална сума, която домакинствата планират да похарчат при подготовката на ремонта, е 1427 г. Накрая обаче се оказва, че средно са изразходвани 2330 лв. 

Средната площ за боядисване е 60.5 кв. м, а съответно средният разход за боя е 180 лв.
 
По-голяма част от участниците (44%) са боядисали лично, една трета са използвали помощ от познат или роднина, а само една трета са наели майстор.

Проучването обхваща 750 души от градове с над 10 000 жители. Използвана е комбинирана методология – интервюта и въпросници през септемрви 2015 г.

 

 

източник - http://www.dnevnik.bg