След руската криза пазарът на ваканционни имоти по морето остана стабилен

По данни на агенцията около 15% от огледите са приключили със сделка, при 10% в предходните години.

След руската криза пазарът на ваканционни имоти по морето остана стабиленВъпреки намалелия интерес и огледи на ваканционни имоти от началото на годината до края на третото тримесечие броят на сделките е останал стабилен. Причината за това е, че търсещите имот клиенти са по-мотивирани, съобщават от строително-инвестиционната компания Green Life Property Development. "Действително първите шест месеца на годината бяха изключително трудни за пазара, а прогнозите – песимистични", коментира Антоанета Тодорова, търговски директор в компанията.

Според нея обаче работата с реално заинтересовани купувачи е един от позитивните ефекти от спада на активността в сегмента, породен от политическата ситуация в Русия в края на 2014 г. Резултатът е, че около 15% от огледите са приключили със сделка при 10% в предходните години, сочат данните на Green Life.

От фирмата съобщават, че почти всички продажби, започнати преди началото на кризата в Русия, са финализирани, а повечето клиенти, които са изпитали финансови затруднения, са поискали предоговаряне на срока, а не на цената.

Инвестиционна активност

Сред ефектите от промените на ваканционния пазар според фирмата е и промяната в темповете на развитие в сектора. "Утвърдените инвеститори, които през изминалия сезон реализираха добри продажби, чувстват увереност и предприемат нови, макар и по-малки стъпки на развитие", коментира Тодорова.

Според нея успешно реализираните ваканционни комплекси продължават плавно да се разширяват. От друга страна, пазарът на терени в морските градове и комплекси не се радва на такава активност.

Според Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life, сделките с терени, когато се сключват, са по-скоро продиктувани от интереса на големите инвеститори към разширяване на функциониращи проекти.

Нови мащабни инвестиции по Черноморието едва ли ще се появят в следващите години, тъй като обемите са свити, а търсенето изключително взискателно по отношение на историята на инвеститора.

Купувачите

Според строително-инвестиционната компания основни клиенти на ваканционни имоти по морето остават руснаците. Въпреки това има промяна в техния профил, породена от бюджетите, с които домакинствата разполагат след обезценяването на националната валута.

"Класически ефект от кризата е "отварянето на ножицата" – търсят се най-скъпите и най-евтините имоти, а средният сегмент изчезва или намалява значително", казва Тодорова. Според нея има слаб ръст в дела на българите, украинците и британците, но те все още не са определящи за структурата на пазара.

Средните бюджети на купувачите по Южното Черноморие са около 50 хил. евро за готов апартамент с една спалня. А 80% от всички имоти се купуват за лично ползване.

 

източник - http://www.capital.bg