Турция строи стотици хиляди жилища за бедните

 

Турция започна строителството на най-големия социален жилищен проект в страната, целящ да направи много семейства с ниски доходи собственици на жилища на фона на скок в цените на недвижимите имоти и наемите, предава Daily Sabah.

"Започнахме нов пробив в урбанизма в Турция, който сега обгражда всички наши провинции и области", каза президентът Реджеп Тайип Ердоган на официалната церемония по първата копка в квартал Синкан в столицата Анкара.

Ердоган разкри миналия месец планове за изграждане на 500 000 нови жилища и 50 000 офиса за пет години от 2023 г. до 2028 г., което представя като най-голямата инициатива за купуване на жилища в страната. Проектът включва и 250 000 парцела, които ще бъдат продадени на квалифицирани кандидати.

Основите за първите 5615 жилища бяха положени едновременно в 17 турски провинции във вторник. Строителните дейности трябва да започнат в началото на 2023 г., а първите жилища да бъдат готови само 2 години по-късно.

Първият етап на проекта предвижда построяването на 240 000 жилища, 100 000 парцела и 10 000 офиса в 81 провинции на Турция. 50 000 от тях ще бъдат построени в Истанбул, 18 000 в Анкара, 12 000 в района на Измир и 10 000 в югоизточната провинция Газиантеп.

Общата инвестиционна стойност на жилищния проект е около 900 милиарда турски лири (48,1 млрд. долара). Ердоган изтъкна, че с мултиплициращия ефект икономическото въздействие на проекта ще се повиши до 2 трилиона лири (107,6 млрд. долара). Проектът ще създаде поне 50 000 нови работни места. Ще го ръководи Администрацията за жилищно развитие (TOKI), която е изградила около 1,17 милиона жилища през последните 20 години. По думите на Ердоган инициативата е най-голямата жилищна инвестиция в света като брой и качество на жилищата.

Условията

Близо 8 милиона домакинства са кандидатствали в кампанията досега, като срокът е до края на октомври. Според Ердоган големият брой желаещи е доказателство, че турските власти действат правилно и показва огромната нужда, на която ще отговорят тези жилища.

Около 5% от домовете, или 12 500, ще бъдат разпределени за ветерани и роднини на мъченици. Още толкова са предвидени и за домакинства, в които има хора с увреждания. 50 000 ще бъдат предназначени за пенсионери и младежи.

Имотите ще се предлагат на достъпни лихви, цени и схеми за изплащане. Турското правителство ще даде възможност за период на погасяване до 20 години, за да поддържа месечните вноски на много ниски нива - само по 2280 турски лири (122,6 долара). За сравнение минималната нетна заплата в Турция е около 5500 лири (296 долара), а средната заплата е около 8000 лири (430 долара).

За новите жилища могат да кандидатстват домакинства с месечен доход под 18 000 турски лири (968 долара) в Истанбул и 16 000 турски лири (861 долара) в други провинции, както и тези, които в момента не притежават свое жилище.

Луди цени на имотите

Турското правителство обеща да действа, тъй като обикновените хора се борят да намерят достъпни жилища за наемане или закупуване, а растящите цени предизвикаха тревога. Цените и наемите на имотите скочиха повече от двойно през последната година в цялата страна, а в най-големите градове дори повече. Ердоган остро крикитува увеличенията, които "не могат да бъдат сравнени с никоя икономическа мярка", подчертавайки, че те са наранили много граждани. "Наемодателите са преследвали своите наематели", подчерта президентът.

Цените на жилищата в цяла Турция скочиха със 185% спрямо август миналата година, според последните данни на Турската централна банка. В най-големия град в страната - Истанбул, където живее около 1/5 от 85-милионното население на Турция, цените на жилищните имоти са поскъпнали с 211% на годишна база през август в номинално изражение. Ръстът в Анкара беше 193,5%, докато цените в Измир, третият по големина град, скочиха със 175,7% на годишна база, според данните на централната банка.

Въпреки високите разходи за заеми и растящите цени, продажбите на жилища в Турция са скочили с 11,4%% на годишна база от януари до септември тази година, като са продадени повече от 1 милион жилища, според официалната статистика.

Скокът на цените на имотите се дължи на намаляващото предлагане и високите разходи. Турските домакинства смятат имотите за привлекателна инвестиция, за да се предпазят от високата инфлация, която в момента е 83,45%.

За да се справят с високите цени, турските власти въведоха горна граница от 25% на годишното увеличение на наемите на жилища. Наемът, заедно с бензиновите автомобили и цигарите, има най-голяма тежест в официалната потребителска кошница.

 

Източник - https://www.expert.bg/my-finance/estate/turcija-stroi-stotici-hiljadi-jilishta-za-bednite-1831470.html