Търсят имотните актове на собственици в София

Търсят имотните актове на собственици в СофияЖителите на шест софийски района трябва да занесат нотариалните си актове за справка на фирмите, които правят новата кадастрална карта на съответния район. Това се отнася за собствениците на имоти в Триадица, Красно село, Възраждане, Илинден, Изгрев и Подуяне.

По жилищните сгради в тези части на София са разлепени бележки с призив хората да представят документите. Скоро предстои по този път да минат и жителите на Лозенец.

„Тази пролет е направена промяна в закона и удостоверяването на собствеността по този начин е задължително, когато се прави новата електронна кадастрална карта. Но пък никъде в закона няма санкция, ако хората не го направят”, обясни пред „Труд” шефът на Агенцията по кадастъра Валентин Йовев. Преди това собствениците трябваше да представят документите само ако открият грешка в картите.

Според Йовев сега може да се покаже или оригиналът на акта за собственост, или копие. Документите са нужни, тъй като фирмите, които правят новите карти, имат достъп по служебен път до много регистри, но има вероятност от грешки. Проблем е, че повечето фирми са определили по един служител, който да приема гражданите, и работното му време е от 9,00 до 17,30 часа.

Собствениците на имоти имат още една възможност да оправят евентуални грешки, без да плащат. Това може да стане до един месец след изготвянето на картата. През това време фирмата, която я е направила, е длъжна срещу показване на нотариален акт да отстрани сгрешените данни.

 

Тарифи

Оправяне на грешки

Оправянето на евентуални грешки в кадастралните карти след изтичането на един месец от обявяването им е платено. Сега това струва 10 лв., обясни директорът на Агенцията по кадастъра Валентин Йовев.

Самата електронна кадастрална карта има 5 години гаранция и през този срок фирмата е длъжна да отстрани за своя сметка само грешките, които е допуснала по своя вина. В тази графа не влиза промяната на собствеността на имота, която трябва да се нанесе своевременно.

 

автор - Христо Николов ( http://www.trud.bg )