Все повече американци са притеснени от липсата на жилища на достъпни цени

Все повече американци са притеснени от липсата на жилища на достъпни цени

Ново проучване показва, че 75% от американците обвиняват държавните и местните политики за проблема със скъпите жилищата

Според ново общонационално проучване в САЩ, проведено от компанията Morning Consult по поръчка на Националната асоциация на строителите на жилища (NAHB), 80%  от американските домакинства смятат, че страната преживява криза с достъпните жилища и поне 75% отчитат, че това е проблем на държавно и местно ниво, цитира World Property Journal.

Достъпността на жилищата е близо до 10-годишно дъно и това изследване потвърждава предизвикателствата, пред които са изправени работещите семейства, за да могат да си позволят жилище, като се има предвид нарастващите разходи, които продължават да надвишават растежа на заплатите“, заяви Грег Угалде, председател на NAHB.  Политиците трябва да отменят неефективните правила за зониране, скъпите такси и остарелите регулации за развитие на земята, които увеличават разходите за жилище, допринасяйки за недостига на достъпни жилища, което засяга домакинствата със средни и ниски доходи“, коментира Угалде.

В изследването са се включили над 19 800 души. Те трябвало да отговорят на въпроса дали липсата на достъпни жилища е проблем в кварталите, градовете, щатите им и на национално ниво.

 

Основни констатации от анкетата включват:

  • 80%  от всички анкетирани смятат, че липсата на жилища на достъпни цени е проблем в САЩ.
  • 78% смятат, че това е проблем на държавата 
  • 75% посочват достъпността на жилищата като проблем на своя град, а 76%казват, че това е проблем в техния окръг.

Подобна анкета, проведена в края на ноември 2018 г., разкрива, че ситуацията с достъпността на жилищата се влошава. 73% от анкетираните в цялата страна съобщават в края на миналата година, че липсата на жилища на достъпни цени е проблем, 68% казват, че това е проблем в щата им, а 54% посочват достъпността на жилищата като проблем в квартала им.

Попитани за потенциалните решения на проблема с достъпността на жилищата, респондентите в анкетата  изразяват различна степен на подкрепа за политики, обявени от кандидати за федерални длъжности.

Например 64% са заявили, че ще подкрепят предложение за разширяване на правителствените програми за увеличаване на предлагането на жилища на достъпни цени под наем. 62% са склонни да подкрепят предложение за предоставяне на безвъзмездна помощ на семейства в райони, исторически засегнати от жилищна дискриминация, за да подпомогнат авансовото плащане за жилище.

57% от анкетираните биха подкпреили предложение за повишаване на данъците за най-богатите американци, а средствата да бъдат използвани за строителство и рехабилитация на повече жилища под наем, които да са достъпни за домакинствата с по-ниски доходи.

 

източник - https://www.economic.bg/bg/news/11/vse-poveche-amerikantsi-sa-pritesneni-ot-lipsata-na-zhilishta-na-dostapni-tseni.html