Предимства и недостатъци при продажба на имот директно от собственик ( I част )

Не е тайна, че в централните райони на големите градове, най-оживените булеварди и улици са пълни с офиси на агенции за недвижими имоти, активни в продажбите и отдаването под наем. Но от друга страна ние срещаме и много обяви на имоти, публикувани на различни места за продажба или под наем директно от собственик.

Въпреки това повечето собственици на недвижими имоти, след определен период, ако са били неуспешни в начинанието, предпочитат да работят с агенция и да се възползват от тяхното посредничество, влизайки в договорни отношения с тях. Тука въпросът, на който трябва да се отговори е защо собствениците, отказвайки се от самостоятелна работа, предпочитат агенциите за недвижими имоти? Какви са предимствата и недостатъците на опита за продажба директно от собственика без ползване услугите на брокери по имоти?

Предимствата при директната продажба на имот от собственика:

Имате пълен контрол

Недвижимите имоти са най-ценните активи на хората. Тези, които решат да ги продадат биха искали да се доверят изцяло на упълномощеното лице, което ще се занимава с продажбата на имот. Ако не може да намери такъв доверен човек, собственикът ще почувства необходимост сам да се заеме със задачата. В този сектор има много хора занимаващи се посреднически услуги и е трудно да се селектират коректните и надеждни такива.

Детайлна информация за имота

Собственикът е човекът разполагащ с пълна информация за имота си. Той най-добре знае какво е състоянието му, неговите характеристики, съседите, възможностите и предимствата на района, в който се намира, докато агента по недвижими имоти може да е пропуснал да се информира за някоя друга подробност относно имота.

Възможност да пробвате различни ценови нива

Ако не бързате с продажбата, а и не сте наясно каква е стойността на имота, може да си позволите лукса да определите първоначално по-висока пазарна цена и постепенно да я коригирате в случай, че няма интерес от страна на купувачите. Така ще избегнете и последващите съмнения дали не сте продали евтино своя имот.

Не плащате комисион

Собствениците гледат на това като спестяване от допълнителни разходи покрай продажбата. Практиката е брокерите и консултантите за недвижими имоти да взимат комисион или такса за услугата си до 3% от продажната цена на имота. Рекламирайки сами недвижимата си собственост избягвате плащането на тази сума, отразена иначе като разход, на вашия бюджет.

Привличате купувачи нежелаещи посредници в покупко-продажбения процес

Част от купувачите на пазара не разполагат с достатъчно време и ползват услугите на агенциите за недвижими имоти с цел да постигнат резултат в краткосрочен план. Някои пък се стремят да направят покупка на най-изгодна цена. Такъв тип купувачи действат с мисълта, че ще успеят да се пазарят със собстбеника за по-изгодна сделка и предпочитат да отстранят посредниците помежду им.

 

Виж II-та част на статията