Задължително си задайте тези 5 въпроса, преди да купите собствено жилище

Мечтата на всеки един е да живее в собствен дом. Но осъществяването на тази идеализирана цел не е толкова лесно за повечето хора. Придобиването на собственост върху имот понякога изисква големи жертви. Спестяване в продължение на много дълги години, за да може да се закупи собствено жилище или пък изтегляне на заеми влизайки в дългосрочна задлъжнялост към кредитори и отделяне на значителна част от приходите за погасяването им.

За да избегнете озоваването в капана на някоя голяма грешка, която сте допуснали при избора си, бъдете много внимателни, още по специално, ако имотът се купува за постоянно живеене, а не с инвестиционна цел. Купуването на собствен дом е голяма крачка и като се има предвид, че ще се ползва дългосрочно, нямате лукса да се преместите щом прецените в даден момент, че не ви допада. Така че, преди да се сдобиете с така желаното жилище, трябва да си зададете някои въпроси, съобразно с чиито ясни и точни отговори да изградите план, ясна схема, по която да действате за постигане на успех в начинанието.

Дали този имот е по моя бюджет?

Когато се стартира търсенето на жилище под наем или за закупуване, не след дълго време се стига до момент, в който първоначалните критерии се пренебрегват. Понякога до такава степен, че може да се стигне до покупка на имот, цената на който надхвърля далеч определения бюджет. Поради това трябва да се поставят ясни граници на разполагаемия бюджет и да се започне търсенето съобразявайки се с долната му граница. Цените на имотите, които искате да разглеждате е хубаво да варират в рамките на предвидения бюджет. Постарайте се да не надвишавате „тавана“.

Планираме ли деца докато живеем в този дом?

Докато все още не сте семейни и нямате деца може да си мислите, че един малък апартамент ще ви е достатъчен. Но ако създадете семейство и решите да го увеличите с още един член след няколко години, тогава какво? Продажбата на сегашния дом, целейки покупката на по-голямо жилище, е изключително трудна задача, ако не разполагате с много време. Затова преди да купите собствения си дом планирайте какво искате в живота си близките 5 години. Ако сред плановете ви има и бебе то вашето търсене трябва да е ориентирано към имоти с по-голяма площ, подходящи за семейства с деца.

Искам ли да живея в този квартал най-малко 5 години?

При търсене на квартира може да се действа по критерии като удобство при транспорта или близост до работното място. Но при търсене на собствено жилище те не са достатъчни, има и другиот които да зависи окончателното решение. Запитайте се дали искате да живеете в този район, дали ви харесва достатъчно, така че след някоя друга година, ако настъпят драстични промени, например там се образува много натоварен трафик и се дига много шум, тогава няма как да си позволите лукса да се местите, ако не живеете под наем. Не предприемайте никакви действия, докато не сте сигурни какво точно искате. По-добре е да изчакате известно време.

Наистина ли трябва да имам собствен дом?

Всеки се стреми да има собствен дом, но както се знае това не е толкова лесно и зависи от финансовото състояние на човека. Следователно тази питанка също изисква добре обмислен отговор. Ако не сте сигурни за сегашната си работа и не можете да предвидите как ще стоят нещата след една две години и дали ще сте в града, в който сте установени сега, помислете отново дали се нуждаете от собствено жилище точно, когато сте на такъв житейски кръстопът.

Дали имотът, който ще купувам има тежести?

Когато се готвите да купувате какъвто и да е имот не забравяйте да проверите какво е състоянието му към момента. По-конкретно дали имотът има някакви тежести, за да не си навлечете огромен проблем. Под тежести се има предвид- дали жилището е ипотекирано или пък има възбрана, ако се водят съдебни дела за него. Бъдете внимателни, защото дадете ли парите си за такъв имот единственият начин да си ги върнете е по съдебен път, а това е дълъг процес, който ще ви коства време и още разходи. По-добрият вариант, за да се предпазите от такава ситуация, е да работите с професионален агент по недвижимите имоти, на който да прехвърлите изпълнението на тази задача.