Комплекс „Гарнизонно стрелбище“ - Експозиция за национално помирение

  • бул. „България“ 1, 1463 Южен, София, България
  • +359 89 790 7448

Работно време Комплекс „Гарнизонно стрелбище“ - Експозиция за национално помирение

  • понеделник: 10:00 ч. – 17:00 ч.
  • вторник: 10:00 ч. – 17:00 ч.
  • сряда: 10:00 ч. – 17:00 ч.
  • четвъртък: 10:00 ч. – 17:00 ч.
  • петък: 10:00 ч. – 17:00 ч.
  • събота: Затворено
  • неделя: Затворено

Отзиви за Комплекс „Гарнизонно стрелбище“ - Експозиция за национално помирение

(Общо гласували : 38 - Рейтинг: 4.8)

Julian StSt

Рейтинг : 4 от 5

Гарнизонното стрелбище е разположено в южната част на града, зад х-л "Хилтън", в паркова среда. Сградата е построена през 1932 г. за стрелково обучение на военнослужещи. В нея се е помещавал и гарнизонният арест. До 1969 г. функционира по предназначение. В периода 1941-1944 г. тук са изпълнени смъртните присъди на 55 души по действащия тогава Закон за защита на държавата, сред които е и поетът Никола Вапцаров. От 1958 г. стрелбището е обявено за исторически паметник на културата от национално значение. С последвалото решение на управляващата комунистическа партия от 1969 г. се прекратява дейността му и се превръща в Мемориал на разстреляните тук нелегални дейци. Оттогава е филиал на Музея за история на София. По инициатива на Столична община през 1999 г. е реализиран проект за консервация, реставрация и адаптация на културно-историческия ансамбъл. В него се съчетава автентичната функция на стрелбище и музейна експозиция, посветена на националното помирение. Идеята е мястото да се превърне в мемориал на опрощението и почитта към всички жертви на политическо насилие в България. Чрез езика на символите, вложени в експозицията и парковото пространство, се отправят послания - срещу конфронтацията, преследването и убийствата по политически причини.


Nikolai Todorov

Рейтинг : 5 от 5

Сухо има къде да се скриеш от дъждът


Marina Shumkova

Рейтинг : 4 от 5

Експозицията се помещава в бившите софийски казарми и е много интересна и не толкова позната, посетете я. Извън обсега на търговски туристи и популярни туристически маршрути, няма опашки. Посетителите на мемориалния комплекс са малко, съдейки по броя на отзивите. Тук е изпълнена присъдата на големия поет и хуманист Никола Вапцаров.


Mohsen Mehrabi

Рейтинг : 5 от 5

Добре


Димитър Атанасов

Рейтинг : 5 от 5


Ако знаете повече за Комплекс „Гарнизонно стрелбище“ - Експозиция за национално помирение

Ние от apartamenti.com с цел повишаване удобството на потребителя създадохме каталог за фирми,болнични заведения и големи търговски обекти с кратка информация за тях. Вярваме ,че така ще улесним купувачите и бъдещите наематели в ориентацията за местоположение при търсене на подходящ имот.

Ако Ви е разполагате с допълнителна информация за Комплекс „Гарнизонно стрелбище“ - Експозиция за национално помирение, може да кликнете тук за да добавите.

Недвижими имоти близо до Комплекс „Гарнизонно стрелбище“ - Експозиция за национално помирение